Havrileţ: Preţul gazelor nu creşte. E posibilă majorarea la energia termică pentru consumatori casnici

Preţul gazelor naturale nu va creşte în perioada următoare, însă este posibilă o majorare a preţului la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordaţi la sistemul centralizat, a declarat luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

RomaniaTV.net
24 nov. 2014, 12:33
Havrileţ: Preţul gazelor nu creşte. E posibilă majorarea la energia termică pentru consumatori casnici

„Aceste centrale termice funcţionează în zona eligibilă şi în mod normal ar trebui să-şi ia gaze naturale din zona concurenţială, care au preţ mai mare decât preţul pe care îl au consumatorii casnici, care până în 2021 vor beneficia de un program de creştere etapizată şi nu se pune problema de creştere a preţului la acest tip de consumatori, ci doar la consumatorii casnici, care sunt discriminaţi, pentru că centralele termice de care aparţin ei sunt obligate să ia gaze naturale de pe piaţa concurenţială la preţuri de industrie”, a spus Niculae Havrileţ, care a participat la o dezbatere privind modificarea Legii 123 a energiei, găzduită de Camera Deputaţilor.

Havrileţ consideră că este necesară o modificare legislativă şi aplicarea unui tratament egal consumatorilor.

„Se pune problema unei modificări legislative, astfel încât să se elimine această discriminare şi atunci şi consumatorii casnici care sunt racordaţi la centralele termice de cartier să beneficieze de acelaşi tratament, în sensul accederii la acelaşi calendar de preţuri până în 2021 ca şi consumatori casnici care se alimentează direct”, a arătat preşedintele ANRE.

Acesta a spus că, de la momentul liberalizării pieţei gazelor, în acest an, au apărut diferenţe de preţ la furnizori.

„Din acest an, din momentul în care am liberalizat piaţa non-casnică, există o diferenţă, de la 90 de lei pe Megawat la consumatorii industriali, faţă de 53 de lei la consumatorii casnici. Asta înseamnă că din această iarnă ar exista această discrepanţă majoră, care ar putea să aducă la energia termică un preţ mai mare, pentru că ar fi utilizate gazele la preţul industrial. Am sesizat Departamentul de Energie. Suntem într-o colaborare, şi în această săptămână cred că va ieşi un prim draft de ordonanţă de urgenţă de modificare a legii şi de aducere la acelaşi numitor a consumatorilor casnici, indiferent de unde îşi iau energia termică”, subliniază Havrileţ.

La rândul său, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a explicat că „există riscul unei creşteri a facturii plătite de populaţie între 18 şi 21%”. „Noi vom face tot ceea ce se poate din punct de vedere legal pentru a ajuta la preîntâmpinarea unei astfel de situaţii. În luna octombrie, au revizuit această lege pe care ne solicită nouă să o revizuim cu o ordonanţă de urgenţă. Le-am transmis o scrisoare celor de la ANRE în care vreau să ne spună clar care a fost motivul pentru care au mărit tarifele de transport cu 16%, la distribuţie cu 10%, să ştim care a fost impactul”, a subliniat Nicolescu, la România TV.