HRISTOS A ÎNVIAT. Pastorala Patriarhului Daniel: „Sfintele Paşti, cea mai mare sărbătoare a Bisericii”

HRISTOS A ÎNVIAT. Sfintele Paști reprezintă cea mai mare sărbătoare a Bisericii, care dă sens vieții omului credincios, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala la Învierea Domnului.

01 mai 2016, 08:08
HRISTOS A ÎNVIAT. Pastorala Patriarhului Daniel: „Sfintele Paşti, cea mai mare sărbătoare a Bisericii”

Sărbătoarea Sfintelor Paști este o pregustare sau o arvună a bucuriei veșnice și a luminii neînserate din Împărăția cerurilor, din Ierusalimul ceresc. De aceea, în biserică toate veșmintele de Paști sunt luminoase, iar întunericul din noaptea de Înviere este biruit de mulțimea luminilor sau lumânărilor aprinse. În toată această perioadă pascală, până la Înălțarea Domnului, bucuria biruinței vieții asupra morții se exprimă prin cântarea des repetată a troparului Învierii Domnului și prin mărturisirea de credință frecvent folosită: ‘Hristos a înviat!’; ‘Adevărat a înviat!’. În felul acesta, devenim și noi ucenici și apostoli ai lui Hristos Cel Înviat„, a explicat PF Daniel.

Potrivit Întâistătătorului BOR, în lumea actuală, „Sfintele Paști ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să fim vestitori ai iubirii milostive a lui Hristos, ai păcii și bucuriei, într-o lume tot mai confuză și tristă, confruntată adesea cu dezbinarea și violența, cu sărăcia și suferința, cu boala și cu multe forme ale morții fizice și spirituale„.

Sărbătoarea Sfintelor Paști ne cheamă să aducem prin rugăciune, prin cuvânt și faptă bună, lumina Învierii lui Hristos în sufletele copiilor orfani, ale bătrânilor singuri, ale bolnavilor neajutorați, ale familiilor îndoliate și întristate. Să nu uităm în rugăciunea și în iubirea noastră nici pe românii care se află printre străini, dar trăiesc cu dorul de țară, de cei dragi rămași acasă. Îi așteptăm cu bucurie să revină și să rămână definitiv în țară, deoarece fără ei multe localități din România sunt triste și neajutorate„, afirmă Patriarhul.

Înaltul ierarh îndeamnă la păstrarea credinței și viețuire creștină. „Să ne rugăm Domnului Hristos Cel Înviat să ne ajute să păstrăm dreapta credință și viețuirea creștină în fața multor rătăciri și ispite care se înmulțesc astăzi, să iubim și să ajutăm Biserica poporului român în lucrarea ei pastorală, misionară și socială de îndrumare și ajutorare a familiilor sărace care au mulți copii, să sprijinim educația și formarea spirituală a copiilor și a tinerilor, pentru ca aceștia să simtă iubirea familiei, a Bisericii și a școlii pentru ei, mai ales că anul acesta, 2016, a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox„, subliniază Părintele Patriarh.

Totodată, acesta le mulțumește tuturor celor care au sprijinit și care vor sprijini construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

„În mod deosebit, mulțumim tuturor celor care au sprijinit până acum și celor care vor sprijini, prin cuvânt și faptă, moral și financiar, construirea Catedralei Mântuirii Neamului (ajunsă la 70% din volumul cantităților de lucrări), pentru ca aceasta să poată fi sfințită la 1 decembrie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-un stat independent. Această Catedrală este în același timp o necesitate practică și un simbol al credinței, libertății și demnității poporului român„, susține Patriarhul BOR.

În final, PF Daniel urează tuturor ca sărbătoarea Sfintelor Paști să le aducă, „în suflet și în familie, pace și bucurie, lumină și mult ajutor în toată fapta cea bună”.

CITEŞTE ŞI: Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Paşte: Ce se întâmplă dacă plouă în duminica Învierii Domnului