Hyperion, haotica lună a lui Saturn, fotografiată de sonda Cassini

În fotografia realizată de sonda Cassini poate fi observat Hyperion, una dintre lunile lui Saturn care este insuficient de masivă pentru a colapsa gravitațional într-un sferoid și care se rostogolește haotic pe o orbită aflată la aproximativ 1,48 de milioane de kilometri de gigantica planetă gazoasă.

13 dec. 2016, 10:07
Hyperion, haotica lună a lui Saturn, fotografiată de sonda Cassini

Hyperion are diametrul de doar 270 de kilometri, iar axa sa de rotație își schimbă orientarea în mod haotic, în timp făcând practic imposibilă orice încercare de a-i preconiza mișcările în viitor. Hyperior este unul dintre puținele corpuri cosmice cunoscute care au astfel de mișcări impredictibile, potrivit Agerpres.

Hyperion, denumit și Saturn VII, a fost descoperit în 1848 de William Cranch Bond, George Phillips Bond și William Lassell. Această lună este caracterizată de o suprafață neregulată, de rotația haotică și de aparența spongioasă. Hyperion a fost prima lună non-sferică descoperită. Este posibil ca inițial Hyperion să fi fost o lună sferică, dar în urma unei coliziuni catastrofale cu un asteroid foarte mare ar fi căpătat această formă neregulată. Această lună nu are atmosfera.

Această fotografie a fost realizată de sonda Cassini la 22 august 2016, de la distanța de aproximativ 326.000 de kilometri, la scara de 2 kilometri/pixel.