Iepuraşul Miffy plânge. Creatorul său a murit în somn

Dick Bruna, autorul și ilustratorul olandez de cărți pentru copii, care a devenit faimos în întreaga lume pentru a fi creat îndrăgitul iepure Miffy, a murit în somn, la vârsta de 89 de ani.

RomaniaTV.net
17 feb. 2017, 18:52

Dick Bruna a murit în locuința sa din Utrecht, din centrul Olandei, joi, a anunțat editura Bruna vineri la Amsterdam. Bruna a ilustrat un total de 124 de cărți, vândute în 85 de milioane de exemplare în toată lumea, însă cea mai faimoasă creație a sa a fost Miffy, pe care l-a desenat prima dată în 1955, dând iepurelui numele olandez Nijntje — din cuvântul olandez „konijntje,” care înseamnă „iepuraș”.

În timp ce Bruna a fost numit „tatăl lui Miffy”, după ce a împlinit 80 de ani în 2007, el a început să se refere la sine ca la „bunicul lui Miffy”, potrivit site-ului lui Miffy.

Cărțile mici, pătrate despre simpaticul iepure, ilustrate cu doar câteva linii simple, au fost traduse în mai mult de 50 de limbi. Cea mai recentă carte Miffy a fost lansată în 2011.

Sursa de inspirație pentru Miffy a venit de la poveștile pe care Bruna avea să i le spună înainte de culcare fiului său cel mare, Sierk, despre un iepuraș alb care alerga în jurul grădinii casei lor de vacanță.

Aventurile lui Miffy au fost transpuse într-un film și un musical.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, l-a descris pe Bruna ca pe o mare persoană și un mare artist care a creat bunuri culturale naționale.

Bruna s-a născut în Utrecht, la 23 august 1927.