Ieslea de Crăciun stârneşte ample polemici în Franţa, între creştini şi laici

În Franţa s-a declanşat o amplă polemică, între gardienii laicităţii şi apărătorii "rădăcinilor creştine", cu privire la instalarea ieslei de Crăciun în clădirile publice, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

05 dec. 2014, 16:31
Ieslea de Crăciun stârneşte ample polemici în Franţa, între creştini şi laici

Tribunalul Administrativ din Nantes a cerut Consiliului general din Vendée, cunoscută pentru tradiţia sa catolică, să demonteze Ieslea de Crăciun care se instalează în fiecare an, în preajma Crăciunului, în holul clădirilor publice. Tribunalul a invocat legea separării Bisericii de Stat, din 1905, care interzice prezenţa oricărui însemn religios într-un spaţiu public.

Citeşte şi Obama a aprins luminile din bradul de Crăciun din faţa Casei Albe. Vezi dansul preşedintelui VIDEO

Şi prefectul din Béziers i-a cerut, deocamdată fără succes, primarului Robert Ménard să demonteze ieslea expusă la primărie. Deciziile reclamate de asociaţia de apărare a laicităţii ,”La Libre pensée”, cunoscută pentru intransigenţa sa, au suscitat furia credincioşilor catolici, care au lansat pe Twitter – hashtag #TouchePasAMaCreche – (Nu vă atingeţi de iesle).

Un purtător de cuvânt al Episcopiei franceze, Mgr Bernard Podvin a declarat că ieslea este „mai importantă afectiv pentru populaţie, decât însemnătatea ei religioasă”, în timp ce Nadine Morano, o apropiată a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, a subliniat că „laicitatea nu trebuie să omoare cultura, rădăcinile şi tradiţiile noastre”.