Ilan Laufer: Cred foarte tare în ideea de criptomonede. Această zonă ar trebui bine reglementată

Tehnologia criptomonedelor ar trebui să fie reglementată, să o înțelegem, să vedem care sunt părțile ei bune și să vedem cum poate fi implementată în economia reală, susține Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

08 dec. 2017, 12:31
Ilan Laufer: Cred foarte tare în ideea de criptomonede. Această zonă ar trebui bine reglementată

‘Cred că este o piață cu o dinamică specială. Atunci când discutăm despre criptomonede, discutăm în primul rând de bitcoin. Este o piață mult mai volatilă decât o piață normală. Lucrul acesta poate să atragă pe deoparte mari investitori, asta se și întâmplă. Este un nou sistem care se bazează foarte mult pe încrederea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este puțin diferit față de alte acțiuni listate sau alte proprietăți pe care ai putea să le achiziționezi prin intermediul burselor de valori’, a declarat, Laufer, pentru Agerpres.

El crede în ideea de criptomonede și este de părere că viitorul și modul în care tranzacționăm va fi afectat de această industrie.

‘Cred foarte tare în ideea de criptomonede și cred că viitorul și modul în care tranzacționăm, modul în care băncile se comportă va fi afectat inclusiv de dezvoltarea acestei noi industrii. Este un challenge pentru sistemul bancar pentru că această zonă nu este foarte bine reglementată și cred că ar trebui să fie totuși. Este o zonă în care circulă foarte mulți bani, capital, dar pe de altă parte este o nouă tehnologie. Trebuie să o înțelegem și să vedem care sunt părțile ei bune și cum poate să fie implementată în economia reală. Lucrul acesta se întâmplă cu pași rapizi. Este unul dintre puținele proiecte care a luat prin surprindere pe toată lumea la nivel global. Acum vedem diverse state care se grăbesc și vor să adopte inclusiv proceduri legale pentru a reglementa transferul, modul de funcționare și așa mai departe’, a explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Potrivit acestuia, piața aceasta oferă foarte multe oportunități, dar pe de altă parte ‘există și fluctuații de la o oră la alta cu 15% la valorilor’.

‘Poate să existe și un risc dacă există un entuziasm prea mare, investești și nu cunoști foarte bine’, a precizat Laufer.

Cripto-moneda Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% în această săptămână, când a atins, pentru prima dată în istorie, o valoare de peste 16.000 de dolari. Vineri dimineață, pe piețele din Asia, cotația bitcoin a scăzut cu peste 12%, sub pragul de 15.000 de dolari după ce, cu câteva ore înainte, a atins, pentru scurt timp, valoarea de peste 16.000 de dolari.

Ascensiunea meteorică a Bitcoin, de la mai puțin de 1.000 de dolari la începutul anului la peste 16.000 de dolari în prezent, a atras atenția autorităților de reglementare din întreaga lume. Anumiți bancheri și economiști, printre care și laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat că această cripto-monedă ar trebui interzisă.

Pe de altă parte, organismul de reglementare a piețelor financiare din SUA a permis, săptămâna trecută, unui număr de doi operatori, CME Group și CBOE Global Markets, să ofere contracte futures în bitcoin.

De asemenea, ASX Ltd., principala platformă pentru acțiuni și produse derivate din Australia, a anunțat că va utiliza tehnologia blockchain (de stocare și transmitere de informații care funcționează fără un organ central de control) pentru a trata tranzacțiile în bitcoin. Potrivit analiștilor, acest lucru ar urma să dea un nou elan tranzacțiilor cu Bitcoin.

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deținător al informației, după cum explică specialiștii în domeniu.