Înalt oficial FIFA, acuzat de corupţie şi suspendat din funcţie

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) este zguduită de un nou scandal de corupție, după ce secretarul său general, francezul Jerome Valcke, numărul doi în organizație și mâna dreaptă a președintelui demisionar Joseph Blatter, a fost suspendat joi, fiind acuzat de implicarea într-un sistem de revânzare masivă a biletelor pe piața neagră.

RomaniaTV.net
18 sept. 2015, 06:55

FIFA a indicat, într-un comunicat, că „a luat la cunoștință de o serie de afirmații implicându-l pe secretarul general și a cerut ca o anchetă oficială să fie condusă de către Comisia de etică”.

Aceste acuzații au fost lansat de presa engleză și de ziarul Daily Mail, care afirmă că francezul este implicat într-o afacere de revânzare pe piața neagră a mii de locuri, cu ocazia ultimei ediții a Cupei Mondiale de fotbal, desfășurată anul trecut în Brazilia.

Ziarul se bazează pe afirmațiile unui consultant pentru o societate specializată, JB Sports Marketing, Benny Alon. Acesta a dezvăluit că societatea sa a revândut bilete pentru Mondialul brazilian cu prețuri de până la trei ori mai mari decât valoarea lor reală.

Joseph Blatter, şeful FIFA, a renunţat la funcţia de membru CIO

Jerome Valcke a negat „fără echivoc” aceste acuzații, conform avocatului său american, care a invocat „acuzații fabricate”, într-un comunicat dat publicității joi și în care se mai precizează că „domnul Vlacke n-a primit niciodată bani” din partea lui Benny Alon, iar contractul cu societatea acestuia a fost „ratificat” de către FIFA.

Prin îndepărtarea lui Jerome Valcke, un apropiat al lui Joseph Blatter își pierde postul, în timp ce FIFA este lovită de cel mai mare scandal de corupție din istoria sa, după arestarea mai multor înalți oficiali ai săi, la Zurich, înaintea Congresului electiv din luna mai.

Reales pentru un al cincilea mandat, Sepp Blatter a anunțat pe 2 iunie că va demisiona din cauza scandalului planetar, 14 persoane fiind inculpate de către justiția americană: 9 membri ai FIFA, toți din America de Sud sau Centrală, și 5 oameni de afaceri, care activează în sectorul marketingului sportiv.

Michel Platini, candidat OFICIAL la şefia FIFA