Incendiul PUTERNIC la Circul Globus: 11 animale au murit, printre care şi doi tigri UPDATE

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au intervinit, joi dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu puternic care a cuprins o clădire în care se aflau mai multe animale de la Circul Globus. Echipajele de intervenţie au avut nevoie de ajutorul medicilor veterinari pentru ca animalele să fie tranchilizate şi mutate.

12 ian. 2017, 04:53

UPDATE Clădirea Circului „Globus” care a luat foc joi dimineață era destinată animalelor retrase din activitate iar în respectivul spațiu nu au fost stocate materiale inflamabile, a declarat managerul instituției de spectacole, Victor Coman.

„N-au fost stocate acolo furaje și materialele inflamabile. Pur și simplu, acoperișul și tavanele, fiind din lemn, au luat foc”, a spus Victor Coman, potrivit Agerpes. Managerul a susținut că, potrivit primelor informații, focul ar fi izbucnit dintr-o încăpere goală.

„Va fi o anchetă a pompierilor, ei ne vor spune cauza exactă. Din ce am discutat cu oamenii care au fost acolo în clădire, mi-au zis că focul, culmea, ar fi izbucnit dintr-o încăpere în care nu era nimeni și nu era nimic în priză acolo. Au avut stingătoare, au avut mijloace de stingerea incendiului portabile, însă din păcate acolo în zonă nu este un hidrant cu un furtun de pompieri”, a afirmat Coman.

El a adăugat că respectiva clădire, situată în Șoseaua Petricani, este una veche, dată în administrarea circului în 2011 iar acoperișul a fost reparat vara trecută.

Spațiul este destinat animalelor retrase din activitate.

„Din păcate, am moștenit un număr foarte mare de animale cu care nu se mai poate lucra. Acolo erau și cinci tigri siberieni care fuseseră dresați de Ștefan Pleșoianu”, a amintit directorul Circului „Globus”.

El a precizat că o parte dintre aceste animale au fost relocate în grădini zoo din țară.

„Anul trecut am dat doi lei și doi tigri la Grădina Zoologică din Brașov, un mascul de cămilă albă și urma ca în perioada următoare să mai găsim doritori și să le găsim cămin”, a menționat Coman.

Potrivit acestuia, la fața locului se află veterinari ai Circului, dar și de la Grădina Zoologică.

„Am luat legătura și cu Grădina Zoologică, cu Anca Oprea, cu care suntem într-o relație foarte bună”, a afirmat el, informând că cei trei tigri care au supraviețuit vor fi relocați temporar la Grădina Zoo din Capitală.

„O să facem un report detaliat și o să îl trimitem la Primăria Municipiului București”, a anunțat Victor Coman.


UPDATE Incendiul a fost stins, anunţă România TV, însă în zonă încă se vede un fum gros. În total au murit 11 animale, printre care doi tigri, potrivit postului tv.

Potrivit ultimelor informaţii transmise de purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, în urma incendiului au murit 11 animale: patru pisici, doi porci vietnamezi, doi tigri şi trei câini. 

Pompierii au reușit să salveze șapte tigri, șase cămile, tăurași și ponei, un cal, un cangur și mai mulți ogari și capre, în urma incendiului izbucnit, joi dimineață, la o clădire administrativă și la un grajd cu animale din Șoseaua Petricani, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov.

Pompierii au reuşit să salveze alte peste 20 de animale: şapte tigri, două cămile, doi tauri, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari şi câteva capre.

Reprezentantul ISU a precizat că imobilul cu suprafaţa de 300 de metri care a fost cuprins de flăcări era compartimentat, cuprinzând mai multe grajduri în care se aflau zeci de animale, unele dintre ele aflându-se în zona în care se manifesta incendiul. 

Pompierii au solicitat prezența veterinarilor pentru tranchilizarea animalelor și mutarea lor, deoarece nu există altă posibilitate de eliberare a acestora din cuști în alte spații, astfel încât pompierii să intre pentru stingerea incendiului.

La fața locului a ajuns un reprezentant al circului, care tranchilizează animalele și se procedează totodată la mutarea acestora.

Animalele sunt în pericol în principal din cauza fumului degajat, precizează ISU-BIF.

Apa Nova a fost solicitată să mărească presiunea pe rețeaua de hidranți din zonă. „Sunt probleme în identificarea hidranților la nivelul carosabilului din cauza zăpezii. Au fost identificați și hidranți înghețați în zona respectivă”, arată sursa citată.

Se intervine cu 15 autospeciale, un echipaj SMURD și două autoscări.

 

Purtătorul de cuvânt al ISU, Daniel Vasile, a precizat că incendiul a cuprins o clădire de pe Şoseaua Petricani din Capitală şi se manifestă pe o suprafaţă de 300 de metri, fiind vorba despre un grajd pentru animale în care se află cinci lei şi tigri. De asemenea, flăcările au cuprins şi o clădire administrativă.

Potrivit sursei citate, pompierii au solicitat intervenţia medicilor veterinari, luând legătura atât cu reprezentanţi ai Circului Globus, cât şi ai Grădinii Zoologice, astfel încât animalele să fie tranchilizate şi mutate din grajdurile cuprinse de flăcări.

Reprezentantul ISU a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri incendiul se manifestă la pereţii clădirii şi la o parte din acoperiş, iar animalele sunt în pericol mai ales din cauza fumului. Primele informaţii arată că animalele ar fi ale Circului Globus.