DIESELGATE. Inginerii Volkswagen lucrau din 2005 la softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare

Un grup restrâns de ingineri ai grupului Volkswagen a început din 2015 să lucreze la softul care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale, după ce nu au reușit să găsească soluții tehnice pentru a îndeplini reglementările de mediu din SUA, a declarat președintele VW, Hans Dieter Poetsch, la o conferință de presă, transmite AP.

11 dec. 2015, 08:52
DIESELGATE. Inginerii Volkswagen lucrau din 2005 la softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 — 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condițiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa.

Președintele Hans Dieter Poetsch a explicat că în 2005 inginerii nu au reușit să găsească soluții tehnice privind emisiile de oxid de azot din SUA care să să încadreze în bugetul companiei și au venit cu acel soft care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale. Ulterior, când a devenit disponibilă o soluție tehnică, aceasta nu a fost utilizată, susține Poetsch.

Citeşte şi VOLKSWAGEN anunţă cum se repară maşinile din scandalul DIESELGATE

‘Nu vorbim de o unică greșeală ci de un întreg lanț de erori care nu a fost întrerupt nici un moment’, a afirmat oficialul VW.

Acesta nu a precizat dacă modelele VW comercializate înainte de 2009 au manipulat testele din SUA. Grupul german a vândut unele modele diesel pe piața americană în perioada 2005 — 2006 dar a suspendat vânzările în 2007 și 2008 după ce Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a introdus standarde de poluare mai stricte.

Și directorul general Matthias Mueller a dat asigurări că investigațiile de până acum ar relevat că ‘informațiile nu au fost împărtășite, au rămas cunoscute doar de un grup redus de persoane, care erau ingineri’.

Poetsch a confirmat că VW a suspendat nouă directori pentru posibila implicare în scandalul emisiilor.

Până acum în cadrul investigațiilor au fost analizate date de pe laptopuri, telefoane și alte dispozitive aparținând unui grup de 400 de angajați. Alți 2.000 de angajați au fost anunțați în scris că nu au voie să șteargă niciun fel de date în cazul în care devin relevante pentru anchetă, a precizat șeful VW.

Auditorii externi au analizat până acum un volum imens de date (102 terabiți) — echivalentul a 50 milioane de cărți, a declarat Poetsch.

‘Nu spun că toți acei oameni sunt suspecți dar pe computerele lor, pe cardurile SIM sau pe stickurile USB ar putea exista informații importante. Încă credem că numai un grup redus de angajați erau implicați activ în manipulări’, a afirmat președintele VW.

Acesta a adăugat că pentru restabilirea încrederii în companie și pentru a preveni repetarea unui astfel de scandal, Volkswagen va institui un nou tip de testare pentru toate vehiculele sale, mai transparent și mai riguros.

Matthias Mueller a dat asigurări că situația financiară a grupului este suficient de solidă și nu ia în considerare vânzarea unor active pentru a face față costurilor legate de scandalul emisiilor, așa cum s-a speculat.

Joi, acțiunile Volkswagen au urcat la bursă cu 0,7%, la 132,70 euro. Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.