Înlocuieşte SEXUL cu această activitate și te vei simți la fel de bine! Milioane de oameni fac asta în fiecare zi

Acul sexual oferă plăceri nemaitrăite organismului uman, mai ales prin secreția de dopamină, o moleculă chimică, despre care se știe că servește la anumite comportamente indispensabile și joacă un rol important în procesul de motivare. De altfel, sexul nu este singura activitate care îți oferă acest beneficiu.

11 sept. 2017, 13:48
Înlocuieşte SEXUL cu această activitate și te vei simți la fel de bine! Milioane de oameni fac asta în fiecare zi

Ascultatul muzicii declanșează un nivel asemănător de secreție a dopaminei la nivelul creierului. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au dorit să afle în ce fel este implicată dopamina în declanşarea unei plăceri abstracte, precum cea apărută în timp ce oamenii ascultă muzică, o senzaţie care nu este indispensabilă pentru supravieţuirea speciei. În acest scop, oamenii de ştiinţă au selecţionat 10 voluntari, cu vârstele cuprinse în intervalul 19-24 ani, dintre cele 217 persoane care au răspuns anunţului postat de universitatea canadiană, ce dorea să găsească acele persoane care au experimentat senzaţia unor „frisoane” – semnal al unei plăceri extreme – în timp ce ascultau muzică, scrie mediafax.ro.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, ce a fost publicat în revista Nature Neuroscience, dopamina este secretată atât în perioada de anticipare a plăcerii cauzate de muzica ascultată, cât şi în perioada declanşării „frisonului de plăcere”, considerat momentul de vârf din punct de vedere emoţional. Este vorba de două procese fiziologice distincte, ce implică zone diferite din centrul creierului.

„Rezultatele noastre ne ajută să explicăm motivele pentru care muzica are o valoare atât de mare în toate societăţile umane”, susțin cercetătorii. Acest studiu ne va face să înțelegem mai clar „de ce muzica poate fi utilizată cu mare eficienţă în timpul unor ritualuri, în marketing şi în filme, cu scopul de a induce o stare hedonică”, au mai concluzionat autorii studiului menționat mai sus.

În timpul momentului în care s-a înregistrat maximul de plăcere, s-a activat nucleul accumbens, implicat în senzaţia de euforie, cauzată de administrarea unor psihostimulente precum cocaina. Cu puţin timp înainte, în momentul de anticipare, secreţia de dopamină a fost înregistrată într-o altă zonă a creierului – nucleul caudat.