ÎNREGISTRĂRI şedinţă PNL: „Alina Mungiu Pippidi a primit bani din SUA pentru a monitoriza fiecare candidat”

Liberalii din Constanţa s-au întrunit în şedinţă pentru a discuta criteriile de integritate propuse de conducerea centrală a partidului pentru alegerile locale de anul viitor. "Puterea" a prezentat înregistrări din şedinţa PNL Constanta, în care liberalii nu numai că nu agreat prea mult criteriile propuse, dar au susţiut că acestea ar fi "opera" Alinei Mungiu Pippidi care ar fi primit bani de la americani ca să monitorizeze fiecare candidat al partidului. "Cine hotărăște? Partidul? Sau doamna Pippidi?", s-a întrebat Puiu Haşotti. 

07 dec. 2015, 10:58
ÎNREGISTRĂRI şedinţă PNL: „Alina Mungiu Pippidi a primit bani din SUA pentru a monitoriza fiecare candidat”

Comisia de Unificare PNL a stabilit un „decalog” pentru candidaţii la alegerile din 2016, iar criteriile care vor trebui să fie respectate de aceștia vizează: lustraţia, traseismul politic, nepotismul, contractele şi relaţiile cu statul, falsul în declaraţii, stările de incompatibilitate şi conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidaţii la bugetul de stat, formele de plagiat şi, evident, problemele penale.

Sâmbătă, la Constanța, a avut loc ședința PNL pentru votarea acestor criterii de integritate. „Puterea” a prezentat o înregistrare audio cu discuţiile din şedinţă.

Astfel, încă de la debutul întâlnirii, co-președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, și-a șocat colegii cu o informație: criteriile de integritate sunt „opera” Alinei Mungiu Pippidi, care „a primit bani de la americani”, ca să „monitorizeze toți candidații”, așa cum reiese din secțiunea audio atașată.

„S-ar putea să fim nevoiți să ținem cont de fiecare literă și fiecare punct din aceste criterii, pentru că doamna Mungiu Pippidi a primit un milion și jumătate de dolari de la instituțiile din SUA care finanțează asemenea acțiuni, pentru a face monitorizarea fiecărui candidat, până la ultima comună din România”, a spus Dragomir.

Un alt supărat pe situație, directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa, a spus că PNL va adopta criteriile de integritate „de frica presei”, fiind aprobat de mai mulți colegi, care au exclamat „exact!”

CITEŞTE ŞI DECALOGUL candidaţilor PNL la alegerile din 2016: Să nu fie traseişti, să nu aibă probleme penale

În afară de trei puncte, restul de șapte criterii au suferit modificări majore în cadrul dezbaterii și urmează ca lista, cu modificări, să fie transmisă la centru, în ciuda faptului că Dragomir și-a înștiințat colegii: „vă spun ce am discutat cu cei doi copreședinți (Alina Gorghiu și Vasile Blaga – n.r.), care au zis că ni le dau ca să le votăm, nu ca să le dezbatem”.

În ciuda informării, liberalii au început să emită amendamente la criteriile care ar trebui să fie ca și „bătute în cuie”. În sprijinul lui Dragomir a fost și senatorul Puiu Hașotti, care și-a exprimat dezaprobări față de mai multe dintre aceste criterii, însă a repetat continuu: „dragilor, acesta este până la urmă un vot politic!”

„Vă dau, dacă vreți, mai multe exemple. Cine hotărăște? Partidul? Sau doamna Pippidi? (…) La primul punct (lustrația – n.r.): o să controleze mii de candidaturi? Să vadă dacă consilierii au fost colaboratori ai Securității? Hotărăște partidul? Sau doamna Pippidi?”, a spus Hașotti.

Pe parcursul ședinței, Dragomir a dat de înțeles că este deranjat de verificările „până la ultimul om din comună” și că „o rezolvăm noi până la urmă”, ceea ce ne face să credem că liberalii plănuiesc „scăparea” unor colegi de verificările ulterioare. Totodată, a oferit și un sfat celor care ar avea rude, în speță soții, angajate la instituțiile în care lucrează: să divorțeze!

Dăm exemplu primarul de la Peștera (Valentin Vrabie – n.r.), care nu este aici printre noi. Și-a angajat soția la primărie și a divorțat și a găsit soluția, normal. Cei care n-ați făcut-o grăbiți-vă! Dacă ați fost primar și ați avut soția angajată, nu veți mai candida!”, a spus Dragomir.

REACŢIA ALINEI MUNGIU PIPPIDI

Alina Mungiu- Pippidi a negat că a luat bani de la americani pentru a monitoriza vreun partid din România.

„Sunt niște stenograme luate dintr-o sedință unde fiecare a vorbit ce a vrut. Nu am luat de la americani niciun milion de euro sau dolari ca să curățăm vreun partid din România. Dar ne vom ocupa cu monitorizarea criteriilor de integritate la toate partidele.

Ne pregătim să facem această monitorizare fără niciun milion de dolari, ci prin voluntariat. Nu avem țintă doar la PNL- este doar un zvon. Nu avem o înțelegere privată cu niciun fel de partid. Orice partid care are scopul de a se curăța pe bază de integritate, iar acest lucru este pe față, deschis și se poate face fără bani”, a spus Pippidi, pentru B1 TV.

Aceasta a mai spus că trebuiesc făcute legi speciale pentru a combate traseismul politic, iar cea mai bună variantă pentru curățarea partidelor de corupți ar fi închiderea unor filiale și deschiderea altora cu membri noi.

„Am văzut criteriile de integritate de la fiecare partid. Eu am făcut aceste criterii în 2004. Sunt 10 ani de multă corupție politică, și aș ruga partidele să nu mai pună legi pentru câte un singur membru. Spre exemplu, cine a fost șef peste un partid și se știe că a avut o finanțare murdară, să nu mai poată să fie șef la alt partid. Sau când o persoană trece între două partide, să-i fie interzis să se mai ducă la alt partid.

Ei (PNL) au primit nu știu câți traseiști înapoi- și acum e vorba să facă comisii pentru a se uita la fiecare caz în parte. În acest moment avem 18 miniștri care sunt închiși sau pe cale de a fi închiși din ultimele 3 guverne. Ar trebui să ia cineva harta cu aceste persoane și să se uite pe fiecare județ, unde sunt mai mulți. Iar filiala de acolo să fie închisă. Și să se deschidă alta, cu membri noi”, a încheiat Pippidi.