Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va putea organiza activităţi muzeale şi expoziţionale

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va putea organiza activități muzeale, memorialistice sau expoziționale, la nivel național și internațional, și va sprijini o rețea națională a memorialelor rezistenței și luptei anticomuniste, a hotărât Guvernul, în ședința de joi. De asemenea, va gestiona baze naționale de date privind biografia comunismului românesc, monumentele și spațiile memoriale, luptătorii anticomuniști și victimele comunismului.
Iulian Tudor
08 dec. 2016, 14:52
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va putea organiza activităţi muzeale şi expoziţionale

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va avea atribuții și cu privire la identificarea rețelei ideologice și a colaborărilor la nivel internațional promovate de Partidul Comunist Român și de responsabilii pentru ideologia și propaganda statului totalitar. Altă atribuție este aceea de a aduce la cunoștința opiniei publice, prin activități specifice, rolul activiștilor de partid, militarilor, angajaților civili și magistraților care au lucrat în cadrul aparatului represiv de partid și de stat, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Stabilirea obiectivelor generale ale Institutului și analizarea rezultatelor obținute se realizează de un Consiliu Științific, din care face parte câte un reprezentant al Arhivelor Naționale ale României, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, precum și personalități ale lumii academice și civice.

Consiliul Științific se întrunește de câte ori este necesar, iar deciziile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la întrunire. Numărul maxim al membrilor Consiliului Științific este de 17, inclusiv președintele Consiliului Științific. Președintele și membrii Consiliului Științific nu sunt remunerați. Calitatea de membru al Consiliului Științific se poate retrage de către președintele Consiliului Științific la cererea celui care o deține sau la propunerea președintelui Consiliului Științific, cu întrunirea voturilor a jumătate plus unu din numărul membrilor Consiliului Științific.

Alte modificări se referă la înființarea postului de vicepreședinte al IICCMER, numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, la propunerea președintelui executiv.

Vicepreședintele coordonează activitatea din cadrul institutului referitoare la exilul românesc.

Institutul este condus de un președinte executiv, numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată a mandatului. În activitatea sa, președintele executiv este ajutat de un vicepreședinte și de un Comitet director format din persoanele care ocupă funcții de conducere în cadrul institutului.

Institutul poate folosi pentru desfășurarea activității sale bunuri materiale primite de la persoane fizice și juridice, din țară și străinătate, sub formă de donații, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Lege nouă pentru permisul auto categoria B. Șoferii care NU mai pot fi singuri în mașină
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Obiectele care alungă sporul din casă. Scapă de ele urgent, ca să nu ai ghinion!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'