Întâlniri ale ambasadorului României în SUA cu mai mulţi congresmeni republicani

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut miercuri o serie de întâlniri cu mai mulți congresmeni republicani, membri ale unor Comitete din Camera Reprezentanților a SUA, a informat joi Ambasada României la Washington.

RomaniaTV.net
17 mart. 2017, 09:00
Întâlniri ale ambasadorului României în SUA cu mai mulţi congresmeni republicani

George Maior s-a întâlnit cu congresmanul republican Francis Rooney, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților a SUA, cu care a avut un schimb de opinii privind situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre. În contextul recentelor evoluții, congresmenul Rooney s-a referit la impactul pe care conflictele înghețate l-ar putea avea asupra statelor din regiune. De asemenea, au fost abordate perspectivele gestionării efectelor crizei refugiaților asupra statelor europene, inclusiv în planul dimensiunii de securitate. Apreciind asumarea de către România a unui buget sporit pe linie de apărare, congresmenul Rooney a punctat nevoia ca un număr cât mai mare de aliați să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile în domeniul apărării. La rândul său, ambasadorul român a subliniat rolul major al comunității româno-americane din statul Florida, una dintre cele mai numeroase de pe teritoriul SUA, în strângerea legăturilor dintre cele două țări.

Diplomatul român s-a întâlnit și cu congresmanul republican Jason Chaffetz, președintele Comitetului pentru Control și Reformă Guvernamentală al Camerei Reprezentanților a SUA. Maior s-a referit la prioritățile României în relația cu SUA, inclusiv în ceea ce privește cooperarea politico-militară, dar și la potențialul pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, accentuând interesul pentru atragerea de noi investiții americane în diferite domenii de activitate. În context, diplomatul român a evidențiat interesul companiilor americane din statul Utah pentru cunoașterea aprofundată a mediului de afaceri și oportunităților investiționale pe care le oferă România. Chaffetz a apreciat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării, contribuția majoră a forțelor armate române în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, precum și găzduirea sistemului de apărare împotriva amenințărilor balistice al SUA la Baza Militară Deveselu. Cei doi oficiali au schimbat impresii cu privire la vizitele efectuate în România, respectiv în Utah, în a doua parte a anului 2016. Congresmenul Chaffetz a reiterat sprijinul pe care dorește să îl acorde dezvoltării relațiilor de parteneriat strategic cu România.

În fine, Maior a avut o întâlnire cu congresmenul republican Trent Franks, vicepreședinte al Subcomitetului pentru Forțe Strategice din cadrul Comitetului pentru Forțe Armate al Camerei Reprezentanților a SUA. Ambasadorul român și-a exprimat aprecierea pentru susținerea constantă față de România și de comunitatea româno-americană a congresmanului Franks, inclusiv în calitatea sa de membru al grupului de prieteni ai României din legislativul american. De asemenea, în contextul celebrării în 2017 a 20 de ani de Parteneriat Strategic dintre România și SUA, a făcut o trecere în revistă a principalelor teme aflate pe agenda bilaterală. Cu ocazia întrevederii, Trent Franks a întărit angajamentul SUA față de Parteneriatului Strategic cu România și a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare. În calitatea sa de președinte al grupului parlamentar de susținere a sistemului de apărare antirachetă al SUA, Trent Franks a subliniat rolul esențial al facilității Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, precum și importanța continuării componentei europene a sistemului de apărare împotriva amenințărilor balistice. Totodată, Trent Franks a evidențiat contribuția valoroasă a comunității româno-americane din Arizona pe dimensiunea amplificării relațiilor interumane și de parteneriat între cele două țări, punctând relația specială de prietenie pe care o are cu aceasta.