Intoleranţa la gluten: 7 semne pe care le ignori

Intoleranţa la gluten sau boala celiacă este o afecţiune declanşată de consumul de gluten - o proteină din grâu, secară şi orz - la persoanele predispuse la această afecţiune.

03 nov. 2015, 14:00
Intoleranţa la gluten: 7 semne pe care le ignori

Se spune că cei mai mulţi oameni care au intoleranţă la gluten nu vor fi niciodată diagnosticaţi. Tu eşti una dintre aceste persoane?

Iată mai jos 7 semne subtile la care să fii atentă, pentru a depista dacă suferi sau nu de boala celiacă (sau intoleranţă la gluten):

1. Keratoza pilară

Kkeratoza pilară este o afecţiune extrem de comună care se manifestă prin papule (băşicuţe) mici, rugoase, descrise ca „piele de găină” în anumite zone de pe piele, mai ales pe braţe şi talie. Aspectul de „piele de găină” se poate observa de obicei pe spatele braţelor şi pe coapse şi este rezultatul deficienţei de acid gras, cauzate de glutenul care afectează intestinele.

2. Dureri de cap persistente

Migrenele şi durerile de cap persistente sunt un alt semn potenţial al intoleranţei la gluten. Acestea pot fi, în aceeaşi măsură, semne ale deshidratării organismului, dar şi indicatori ai altor afecţiuni. Mergi la medic dacă durerile tale de cap nu dispar.

3. Boli autoimune

Desigur, nu în toate cazurile, dar la anumite persoane, bolile autoimune precum tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, colita ulcerativă, lupus, sclerodermia (scleroza sistemică progresivă), scleroza în plăci şi psoriazisul s-au dovedit că sunt strâns legate de intoleranţa la gluten.

4. Probleme la nivelul rutinei digestive

Gazele intestinale, diareea, balonarea, constipaţia care persistă aparent fără niciun motiv sunt unele dintre semnele cele mai evidente. Constipaţia este un semn comun de intoleranţă la gluten în rândul copiilor.

Citeşte mai mult pe feminis.ro.