Dieta fără gluten, extrem de periculoasă pentru sănătate. Specialiștii ne avertizează că trebuie să avem mare grijă

Potrivit cercetărilor făcute de specialiștii din Spania, o dietă fără gluten poate deveni extrem de dăunătoare pentru sănătate.

06 apr. 2023, 18:14
Dieta fără gluten, extrem de periculoasă pentru sănătate. Specialiștii ne avertizează că trebuie să avem mare grijă
Dieta fără gluten este periculoasă pentru sănătate

În ciuda îmbunătățirilor aduse procesului de fabricație a produselor fără gluten, nivelul lor de macronutrienți variază semnificativ, motiv pentru care nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu variantele clasice, potrivit cercetărilor efectuate în Spania.

O echipe de cercetători a monitorizat timp de 9 ani produsele fără gluten. În 2014 au publicat o lucrare științifică complexă în care au fost comparate 200 de alimente fără gluten cu echivalentele lor clasice. De aici a reieșit că, din punct de vedere nutrițional, produsele nu sunt deloc similare. Cele fără gluten conțin mai multe lipide saturate, mai puține fibre și proteine și au un conținut de sare mult mai ridicat.

Comparația produselor din 2013 și 2022 au arătat diferențe nutriționale semnificative la grupele de prăjituri, cereale, aluat/foietaj/pizza și pâine. Grupul biscuiți are o scădere majpră a cantității de proteine, iar cerealele și pâinea au mai multe lipide saturate. În grupul aluat/foietaj/pizza este un deficit la fibrele alimentare.

Citește și: Excremente de urs la conservă, produsul „autentic secuiesc” de vânzare în Covasna şi Harghita la un preţ uriaş. Conține 100% excremente de urs brun transilvănean, „fără gluten, fără conservanți, vegan”

La grupul de paste făinoase lucrurile arată promițător, având cele mai mici lipsuri – proteine (-7,2), carbohidrați simpli (−7,5%), lipide saturate (−44,1%), fibre alimentare (−23,5%).

Asta pentru că pastele fără gluten sunt făcute din făină de porumb și făină de orez. În trecut era nevoie de un adaos mare de grăsime pentru ca aluatul să nu fie fărâmicios. Acum, orezul a fost înlocuit cu mei, iar meiul oferă elasticitate și permite ca extrudarea să fie făcută folosind o cantitate mai mică de lipide, valoarea nutrițională fiind mai mare.

„În ciuda îmbunătățirilor aduse formulării produselor fără gluten, profilul lor de macronutrienți a arătat că acestea conțin diferențe marcante și nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu omologii lor care conțin gluten.

Citește și: Mihaela Bilic, adevărul despre alergii, intoleranțe alimentare și imunitate: „Creează chiar probleme psihice”

Prin urmare, se recomandă ferm ca firmele alimentare să continue reformularea acestor produse pentru a le crește calitatea nutrițională, pentru a se adapta la cerințele pieței și, în consecință, pentru a oferi o nutriție echilibrată”, spun cercetătorii.

„Avem impresia că o dietă fără gluten oferă beneficii pentru sănătate, când de fapt e tocmai invers, au avertizat cercetătorii! Dacă nu suferiți de o afecțiune care să impună eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degrabă contraproductiv și nejustificat”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe Facebook.