Investigaţii în trecutul unor demnitari comunişti. Locuinţa fostului dictator Jaruzelski, percheziţionată

Un organism al statului polonez care instrumentează crimele comuniste a anunțat luni 'operațiuni' la domiciliul fostului dictator comunist, generalul Wojciech Jaruzelski, în plină polemică cu privire la presupusa colaborare a lui Lech Walesa cu regimul anilor 1970, informează AFP, citată de Agerpres.

29 feb. 2016, 17:19
Investigaţii în trecutul unor demnitari comunişti. Locuinţa fostului dictator Jaruzelski, percheziţionată

Procurorii Institutului polonez al Memoriei Naționale (IPN) ‘au procedat la operațiuni la domiciliul văduvei generalului Wojciech Jaruzelski’ din Varșovia, a anunțat purtătorul de cuvânt al IPN, Agnieszka Sponska-Jaremczak, fără a face mai multe precizări.
Această percheziție intervine la două săptămâni după o descindere a IPN la văduva generalului Czeslaw Kiszczak, colaborator apropiat al generalului Jaruzelski în perioada comunistă. În acea descindere, IPN a confiscat documente menite să demonstreze colaborarea liderului istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, cu poliția secretă comunistă în anii 1970-1976.

Lech Walesa respinge în mod categoric aceste acuzații, calificând drept ‘falsuri grosolane’ documentele confiscate și publicate de IPN, informează Agerpres.

Citeşte şi Anchetă în Polonia cu privire la posibila falsificare a documentelor despre colaborarea lui Walesa cu securitatea

Zeci de mii de polonezi au manifestat sâmbătă și duminică pe străzile din Varșovia și Gdansk (nord), pentru a-și exprima sprijinul pentru Lech Walesa.

Generalul Wojciech Jaruzelski, decedat în mai 2014 la vârsta de 90 de ani, a impus legea marțială în țara sa la 13 decembrie 1981, în încercarea de a desființa mișcarea Solidaritatea. Generalul Jaruzelski a fost de asemenea acuzat că în tinerețe a fost colaborator al serviciilor de contraspionaj, responsabile, după războiul din 1939-1945, de executarea unor opozanți ai regimului comunist, executare ordonată de Moscova.