Cioloş a preluat OFICIAL funcţia de premier. Iohannis: Nu voi încerca să IMPUN Guvernului ce şi cum să facă. UPDATE

Dacian Cioloş a preluat oficial funcţia de prim ministru marţi seară, la Palatul Victoria, în cadrul unei ceremonii simple, la care a participat şi președintele Klaus Iohannis. La ceremonia de preluare a mandatului, şeful statului a precizat că nu se va implica în deciziile noului Guvern.

17 nov. 2015, 18:12
Cioloş a preluat OFICIAL funcţia de premier. Iohannis: Nu voi încerca să IMPUN Guvernului ce şi cum să facă. UPDATE

Dacian Cioloş a preluat oficial mandatul de premier marţi seară, de la Sorin Câmpeanu, care a asigurat interimatul la şefia Executivului după demisia lui Victor Ponta.

La ceremonia de predare a mandatului, premierul interimar, Sorin Câmpeanu, a declarat că „este o mare onoare să pot să predau ştafeta domnului premier Cioloş”. Sorin Câmpeanu i-a urat totodată succes noului prim-ministru.

Dacian Cioloş a arătat, în timpul ceremoniei de la Palatul Victoria, că „lucrurile pot merge din bine în mai bine.

„Doresc să mulţumesc lui Cîmpeanu pentru modul în care ne-a sprijinit în această perioadă, dar şi pentru modul în care şi-a exercitat mandatul până acum. Domnule preşedinte, mi-aţi cerut să vin cu o echipă de independenţi care sper eu să fie în măsură să-şi ducă la bun sfârşit mandatul. Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă asigur că vom face tot ceea ce ţine de noi pentru a fi mai receptivi şi pentru a arăta că lucrurile pot merge din bine în mai bine”, a declarat Dacian Cioloş, la Palatul Victoria.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că nu ştie dacă „vreodată a stat la această masă un Guvern independent politic”.

„Vă felicit domnule premier şi echipa dvs. şi vă doresc mult succes. Se cuvine să mulţumesc d-lui premier Câmpeanu pentru modul în care a ştiut să conducă Guvernul în perioada interimatului. Consider că şi-a făcut treaba. Un guvern independent politic nu a stat de mult la această masă. Nu ştiu dacă a existat vreodată un premier independent politic”, a adăugat şeful statului.

„Sper că veţi reuşi să vă faceţi treaba foarte bine. S-a văzut azi în Parlament că politicienii şi-au dorit un astfel de Guvern. (…) Este o provocare, dar una frumoasă pe care aţi primit-o. Aveţi şansa să arătaţi cum se poate guverna România bine într-un an complicat şi cu aşteptări mari. Trebuie să fiţi conştienţi că aşteptările vin şi din partea politicienilor. În realitatea, cred că toată lumea îşi doreşte un Guvern eficient. Sper ca domnule Cioloş ca din acest Guvern pe care l-aţi promovat să reuşit să faceţi o echipă unită, care merge mai departe cu un spirit sănătos de echipă pentru a guverna foarte bine România.

Totodată, preşedintele a adăugat că nu se va implica în problemele Guvernului.

„Nu voi încerca să impun Guvernului ce şi cum să facă. Aveţi toată libertatea şi încrederea mea. Sunt convins că voi găsi căi de a colabora pentru a găsi soluţii problemelor. Anul 2016 este un an complicat, cu două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare, cu un buget care nu a ajuns încă În Parlamnet. Este bine că v-a aşteptat pe dvs., dar puteţi să contaţi pe parteneriatul cu mine”, a mai menţionat preşedintele.

După întâlnirea de la Palatul Victoria, prim-ministrul Dacian Cioloş şi preşedintele Iohannis au participat la ceremoniile de predare-primire a mandatelor de la ministerul de Externe, cel de Interne şi cel al Apărării.

UPDATE 21.35 Preşedintele Klaus Iohanis a ajuns la sediul MApN, unde fostul ambasador român la Londra, Mihnea Ioan Motoc, preia mandatul de ministru al Apărării Naţionale, unde a fost primit cu onoruri militare.

UPDATE 21.05 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde participă la ceremonia de preluare a mandatului de către noul ministru, Petre Tobă.

„Cetăţenii aşteaptă de la dvs. să le asiguraţi siguranţa. Vă cer să impuneţi legea! Responsabilităţile dvs. merg mult mai departe. Siguranţa naţională fără structurile MAI nu poate fi imaginată. Sunt convins că veţi face faţă cu brio. Pentru 2016 aveţi sarcini mai complicate, cu două rânduri de alegeri”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 20.50 Şeful statului a participat la predarea de ştafetă la Ministerul Afacerilor Externe.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa colaborării în acest domeniu. El şi-a exprimat speranţa că, împreună cu noua echipă a lui Dacian Cioloş, România va fi repusă pe harta lumii. Noul ministru al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a primit mandatul de la Bogdan Aurescu.

 

Citeşte şi: Guvernul Cioloş a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: Acest Cabinet are absolut toată legitimitatea de a guverna

Tot în cursul acestei seri, șeful statului va lua parte și la ceremoniile de preluare a mandatelor de la ministerele de Externe, Interne și Apărare, potrivit reprezentanților Administrației Prezidențiale.

Ceremoniile de preluare a mandatelor au loc după depunerea jurământului de către membrii Guvernului la Palatul Cotroceni.

Guvernul Cioloș a fost învestit, marți, de votul plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, rezultatul fiind de 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi două voturi anulate.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României a început, la ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul pentru numirea Guvernului condus de Dacian Cioloș, decret publicat în Monitorul Oficial. Dacian Cioloș va prelua mandatul de prim-ministru, marți, la ora 20,00, la Palatul Victoria.