Ion Ariton, despre titlul de „Luptător cu Rol Determinant”: „Nu sunt obişnuit cu astfel de cadouri. E o greşeală”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Revoluţia Română – Luptător cu Rol Determinant" pentru încă 1.667 de persoane, printre care şi fostul ministru la Economiei, Ion Ariton. Acesta a declarat, la România TV, că "este exclus" ca el să apară pe lista revoluţionarilor, şi că "este o greşeală de redactare".

01 mart. 2016, 14:50
Ion Ariton, despre titlul de „Luptător cu Rol Determinant”: „Nu sunt obişnuit cu astfel de cadouri. E o greşeală”

Este o greşeală, sigur. De mine nu este vorba. Nu sunt obişnuit cu astfel de cadouri. Este exclus ca eu să fiu pe lista revoluţionarilor. Este o greseala, probabil, de redactare„, a declarat, la România TV, fostul ministru Ion Ariton.

Întrebat dacă a avut un rol determinat la Revoluţie, acesta a negat. „Nu, nu am avut niciun rol determinat şi nu am făcut niciun demers pentru a obţine vreo diplomă„, a mai spus Ariton.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Revoluţia Română – Luptător cu Rol Determinant“ pentru încă 1.667 de persoane, printre care foştii miniştri PDL Radu Berceanu şi Ion Ariton, fostul portar Helmut Duckadam şi mai mulţi actuali parlamentari, precum deputatul UNPR Eugen Nicolicea, deputatul minorităţii bulgare Niculae Mircovici, deputatul independent Petru Movilă şi deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz.

Lista mai cuprinde nume precum Alexandru Arşinel (actor), Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator), Dorel Vişan (actor), Grigore Zanc (fost senator şi ministru).

„Revoluţionarii cu rol deterimnant” vor încasa indemnizaţii calculate prin aplicarea unui coeficient de 1,1 din salariul mediu brut pe economie. În prezent, valoarea acestuia este 2.415 lei, ceea ce înseamnă că indemnizaţia lunară se ridică la 2.656 de lei (2,415 X 1,1). Acest mod de calcul asigură creşterea permanentă a indemnizaţiilor pe care le încasează revoluţionarii, deoarece salariul mediu brut sporeşte în fiecare an. Comisia Naţională de Prognoză estimează că, în 2016, acesta va ajunge la 2.681 de lei, potrivit adevarul.ro. Prin urmare, indemnizaţiile revoluţionarilor vor creşte şi ele,”luptătorii” urmând să încaseze 2.949 de lei în fiecare lună.

Întrucât legea produce efecte începând cu 1 ianuarie 2015, iar revoluţionarii vor intra în plată abia după eliberarea brevetelor semnate de preşedintele Klaus Iohannis, aceştia vor încasa retroactiv drepturile pentru tot anul: peste 30.000 de lei bani grămadă (aproximativ 7.000 de euro).

Beneficiile revoluţionarilor nu se rezumă doar la această indemnizaţie. Conform legii, aceştia au dreptul la transport gratuit, terenuri şi scutiri de impozite, precum şi la o a doua indemnizaţie acordată ca un supliment la pensia pentru limită de vârstă. Aceasta se acordă tuturor revoluţionarilor pensionaţi, inclusiv „luptătorilor remarcaţi pentru fapte deosebite“, al căror număr depăşeşte 10.000. Calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,6 din salariul mediu brut pe economie, indemnizaţia suplimentară se va ridica, în 2016, la peste 1.600 de lei. Astfel, un „luptător cu rol determinant“ pensionat la limită de vârstă va încasa în total peste 4.500 de lei în fiecare lună.

CITEŞTE ŞI: Corpul de control al premierului a descoperit cel mai TÂNĂR revoluţionar din istorie: Avea doar 5 ani în 1989