A murit un simbol. A adus României singura medalie din istoria participării noastre la JO de Iarnă

Ion Panțuru, unul dintre componenţii echipajului de bob două persoane care a adus singura medalie din istoria participării României la JO de iarnă, a încetat din viaţă, la 81 de ani.

17 ian. 2016, 19:55

Ion Panţuru s-a născut pe 11 septembrie 1934, la Comarnic, şi a participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă – Innsbruck 1964, Grenoble 1968, Sapporo 1972 şi Innsbruck 1976. Alături de Nicolae Neagoe, în echipajul de bob două persoane, a obţinut medalia de bronz în 1968, singura cucerită de România în istoria participărilor sale la Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Citeşte şi Doliu în fotbalul românesc. A murit la doar 20 de ani

Totodată, Ion Panţuru a terminat pe locul 4 la JO de la Grenoble, din 1968, în proba de bob patru persoane, iar la JO din 1972, a ocupat locul 5 la bob două persoane. La fiecare dintre cele patru participări la Olimpiada de Iarnă, Ion Panţuru a fost port drapelul României.

În 1969, Ion Panțuru a câştigat argintul la Campionatele Mondiale de la Lake Placid, tot în proba de bob două persoane.

Înainte să se apuce de bob, Panţuru a fost fotbalist, portar la Carpaţi Sinaia, în liga secundă.

„Federaţia Română de Bob şi Sanie îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a lui Ion Panţuru, considerat emblema bobului românesc. Ion Panţuru este singurul român medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Iarnă, desfăşurate în anul 1968 la Grenoble. A concurat la bobul de două persoane împreună cu frânarul Nicolae Neagoe, iar performanţa lor nu a mai fost egalată până în prezent”, se arată în comunicatul FR Bob şi Sanie.

În cariera de antrenor, care a urmat activităţii de sportiv, Ion Panţuru a format mai multe generaţii de sportivi valoroşi în bobul românesc. A fost declarat Maestru Emerit al Sportului şi numit cetăţean de onoare în trei oraşe de pe Valea Prahovei, în Comarnic, Sinaia şi Buşteni.