Irina Jianu, condamnată în dosarul Adrian Năstase: „M-am gândit la sinucidere”

Fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Irina Jianu, spune, în primul său interviu după eliberarea din închisoare, că a refuzat să facă un troc cu procurorii pentru a i se reduce din pedeapsă.

RomaniaTV.net
20 ian. 2015, 04:41
Irina Jianu, condamnată în dosarul Adrian Năstase: „M-am gândit la sinucidere”

Irina Jianu a fost eliberată săptămâna trecută, pe 13 ianuarie, după ce a fost condamnată la şase ani şi nouă luni de puşcărie, rezultată în urma contopirii condamnărilor din „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”.
Ea a fost eliberată pentru că are peste 60 de ani și a executat peste o treime din pedeapsă. Totodată, ea a redactat o lucrare științifică.

Într-un interviu difuzat în ediția de luni a emisiunii „Sinteza Zilei”, de la Antena 3, Irina Jianu a spus că ținta în dosarele în care ea a fost condamnată se numea Adrian Năstase.

„Au avut o singură țintă: dl Năstase. Asta a fost ținta”, a spus fosta șefă a ISC. Ea a precizat că s-a gândit la sinucidere, dar nu a încercat niciodată să-și curme viața datorită lui Năstase. „A încercat să se sinucidă și am văzut nebunia din seara aceea. A vrut să provoace o schimbare în mentalitatea oamenilor. Dacă eu mă sinucid se va spune în sfârșit că sunt nevinovat și se va face ceva în seara asta”, a spus Jianu.

Irina Jianu, ELIBERATĂ CONDIŢIONAT

Irina Jianu a declarat că a refuzat să facă un troc cu procurorii. „Și de ce trebuia să accept? Un om se naște cu un lucru, așa l-a dat Dumnezeu: demnitatea. Și l-a lăsat să aleagă. De ce să-mi dau eu demnitatea? (…) Să scriu ceea ce mi se dictează? Păi se dictează. Se dictează și atunci pot să scriu, nu. Să știți că 80% sau 98% dintre martori sunt declarații dictate. Pe surse, când dați ceva, eu acum spun: e dictată”, a afirmat Irina Jianu.

La începutul anului 2014, Irina Jianu a fost condamnată la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, fiind acuzată de spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în formă continuată. În acelaşi dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare, fostul premier fiind eliberat din penitenciar în luna august. 
 
Pe 15 octombrie 2014, instanţa supremă a condamnat-o pe Irina Jianu la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitivă. În acelaşi dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
 
De asemenea, Curtea de Apel Bacău a decis, în 15 octombrie 2014, printr-o sentinţă definitivă, adăugarea unui spor de pedeapsă de nouă luni de închisoare Irinei Paula Jianu, după ce aceasta a solicitat contopirea celor două pedepse din dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”.