ISU Bucureşti, PARTE CIVILĂ în dosarul Colectiv. Cere DESPĂGUBIRI de la inspectorii care au controlat clubul

INCENDIU COLECTIV. ISU Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul căpitanilor Antonina Radu şi Petrică George Matei, acuzaţi că au făcut controale în Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cere peste 29.000 de lei pentru intervenţia din 30 octombrie.

07 dec. 2015, 15:18
ISU Bucureşti, PARTE CIVILĂ în dosarul Colectiv. Cere DESPĂGUBIRI de la inspectorii care au controlat clubul

Căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, arestaţi preventiv, au fost trimişi în judecată de DNA, în 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Anchetatorii au arătat, în rechizitoriu, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului din clubul Colectiv, notează Mediafax.

Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii cpt. Radu Antonina şi cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparţinând SC Colectiv Club SRL, dar şi prin efectuarea unor acte contrare atribuţiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condiţiile permiterii funcţionării societăţii în lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecinţa fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data menţionată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie„, se menţionează în rechizitoriu.

CITEŞTE ŞI Noi imagini din CLUBUL COLECTIV: „Pozele sunt needitate. Sunt urcate aşa cum au fost făcute

De asemenea, în cauză s-au constituit parte civilă şi părinţii uneia dintre victimele incendiului de la Colectiv, decedată pe 1 noiembrie, „apreciindu-se că una din urmările imediate produse prin săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu a fost lezarea dreptului la viaţă, fără a se menţiona cuantumul acestor pretenţii civile”.

Prin aceleaşi fapte inculpaţii cpt. Radu Antonina şi cpt. Matei George Petrică au adus atingere drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi au manifestat dispreţ faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă şi integritate fizică şi psihică aşa cum este reglementat în cuprinsul art. 22 alin. 1 din Constituţia României„, se menţionează în rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit în valoare de 62.298 lei, „reprezentând profitul net pe care societatea comercială l-a realizat în perioada ce interesează cauza”.

Pentru recuperarea prejudiciului de de 92.978 lei ( 29.680 lei reprezentând pagubă cauzată ISU Bucureşti- Ilfov, instituţie subordonată I.G.S.U. şi 62.298 de lei cuantumul folosului necuvenit obţinut de SC Colectiv Club SRL ca urmare a ilicitului săvârşit de inculpaţi ), respectiv a sumei ce urmează a fi precizată de către părţile civile, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra a două apartamente din Capitală aparţinând Antoninei Radu, respectiv lui Petrică George Matei.

Cei doi căpitani ISU au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Conform anchetatorilor, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, Antonina Radu şi George Petrică Matei, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, „aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.”

Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

VEZI ŞI Decizii la Ministerul Sănătăţii pentru răniţii din Colectiv. Dorel Săndesc: O comisie va analiza fiecare caz

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.

„Totodată în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, căpitan Radu Antonina şi în perioada septembrie 2014 – 27 septembrie 2015, căpitan Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri – cadre militare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, cu bună ştiinţă, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv în control la S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, la punctul de lucru din mun. Bucureşti, strada Tăbăcarilor, nr. 7, Sector 4, au întocmit în numele acestei societăţi comerciale şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă, au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu”, se arată în rechizitoriu.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost însă arestată şi Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curţii Militare de Apel.