Jean-Claude Juncker: Uniunea Europeană trebuie să apere Republica Moldova de Rusia

Uniunea Europeană nu trebuie să permită ca Republica Moldova să devină ''următoarea victimă'' a Rusiei, după Ucraina, a avertizat duminică fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, relatează Welt am Sonntag, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mart. 2014, 15:38
Jean-Claude Juncker: Uniunea Europeană trebuie să apere Republica Moldova de Rusia

Juncker este candidatul Partidului Popular European (PPE) la președinția viitoarei Comisii Europene.

El a declarat publicației germane că UE ar trebui să semneze rapid un acord de asociere cu Republica Moldova, la fel cum a procedat în cazul componentei politice a unui astfel de acord cu Ucraina.

„După evenimentele din Ucraina, acum este o chestiune de maximă urgență ca europenii să semneze un acord de asociere cu Moldova foarte rapid, adică în următoarele săptămâni”, a spus fostul lider al Eurogrupului.

El a susținut cererea președintelui moldovean Nicolae Timofti ca Uniunea Europeană să accelereze acest proces în urma evenimentelor din Ucraina, unde Rusia a reușit să anexeze peninsula Crimeea. ”Trebuie să îi dăm o lecție lui Putin; el trebuie să știe că nu poate face în Moldova ceea ce a făcut în Crimeea”, a menționat Jean-Claude Juncker. El a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să ”stabilizeze Moldova și să o lege de Vest, în caz contrar Moldova putând deveni următoarea victimă a agresiunii ruse”.