JO 2014. PROTESTELE sportivilor, INTERZISE la Soci. Ce sancţiuni riscă cei ce încalcă regula

Sportivii care vor protesta pe podium, la apropiatele Jocuri Olimpice de iarnă de la Soci, împotriva legii ruseşti anti-gay sau a situaţiei drepturilor omului ar putea fi sancţionaţi, însă vor putea face acest lucru la conferinţele de presă, fără riscul unei eventuale pedepse, a precizat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach.

27 ian. 2014, 17:15
JO 2014. PROTESTELE sportivilor, INTERZISE la Soci. Ce sancţiuni riscă cei ce încalcă regula

Acesta a explicat că, potrivit Chartei olimpice, protestele politice şi demonstraţiile nu sunt permise în timpul competiţiilor. „Este clar că Jocurile nu pot fi folosite pentru demonstraţii politice, indiferent cât de bună ar fi cauza respectivă. CIO va lua, dacă va fi necesar, decizii individuale bazate pe cazuri individuale. Pe de altă parte, este clar că sportivii se bucură de libertatea de a vorbi, aşa că, dacă doresc să facă o declaraţie politică, în timpul conferinţei de presă, sunt absolut liberi să o facă”, a precizat Thomas Bach, luni, în cursul unei întâlniri cu ziariştii.

Rusia a produs o mare controversă cu recenta lege împotriva propagandei homosexuale, criticii susţinând că aceasta îngrădeşte drepturile persoanelor gay din această ţară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat însă asigurări că homosexualii nu vor fi discriminaţi pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă, programate între 7 şi 23 februarie, însă mulţi sportivi au anunţat că îşi vor manifesta opoziţia în timpul competiţiei.

Thomas Bach a dezvăluit, totodată, că o delegaţie a CIO se află deja la Soci, unde va fi abordată şi problema securităţii Jocurilor, în discuţiile cu autorităţile ruse şi responsabilii comitetului de organizare. ‘Rusia şi serviciile ruse lucrează în strânsă colaborare cu serviciile internaţionale pentru ca toţi participanţii şi vizitatorii să se simtă în siguranţă’, a mai spus preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

Autorităţile de la Moscova aşteaptă peste 6.000 de sportivi din 85 de ţări, printre care şi România, precum şi sute de mii de fani la Olimpiada de la Soci.