Judecătorii ieşeni au analizat expresia „M–e Dragnea” într-un proces

Proces neobişnuit la Iaşi: un deţinut a fost sancţionat de conducerea penitenciarului, după ce a afişat mesajele "M**e PSD, m**e Dragnea", dar şi "Fuck Trump, Fuck ANP". Deţinutul a contestat sancţiunea în instanţă, iar magistraţii s-au văzut nevoiţi să facă analiza semantică a cuvântului considerat jignitor.
Romania TV
05 dec. 2018, 09:01
Judecătorii ieşeni au analizat expresia

Judecătorii ieşeni au avut nevoie de o lună pentru a ajunge la o concluzie în cadrul unui proces intentat de deţinutul Gabriel Rădună, aflat în puşcărie pentru înşelăciune. Rădună este o figură relativ cunoscută în Iaşi, el fiind candidat pentru Camera Deputaţilor acum câţiva ani, în timpul unei campanii în care a folosit sloganul electoral „Eu fur mai puţin decât ceilalţi“, scrie Ziarul de Iaşi.

Gabriel Rădună (51 de ani) a fost sancţionat pentru o faptă comisă pe 22 august 2018, când a improvizat un banner dintr-un cearşaf, pe care erau scrise mesajele „Fuck Trump, Fuck PSD, M**e Dragnea, Fuck UE, Fuck ANP”. Reprezentanţii penitenciarului l-au sancţionat, considerând că Rădună „a folosit expresii vulgare la adresa conducerii penitenciarelor (ANP) şi la adresa instituţiilor şi conducătorilor statului afişând, în acelaşi timp, şi un banner cu inscripţii peiorative în completarea şi susţinerea expresiilor verbale”.

Audiat la Judecătorie, Gabriel Rădună a spus că, pe bannerul său, cuvântul „fuck” a fost caligrafiat „fuk” şi că, din câte ştie el din filmele pe care le-a vizionat, asta ar însemna „sănătate”. De asemenea, Rădună i-a spus judecătoarei Irina Ţîrlea că „m**e” înseamnă „gură”, conform dicţionarului.

„Eu am spus ce am spus din convingeri politice, explicând apoi că Trump este un idiot american, PSD este un grup infracţional organizat, ANP este o instituţie mafiotă a statului român, UE este o structură teroristă a Europei, care face rău ţărilor mici. Dacă am jignit pe cineva, să îmi spună în faţă şi îmi voi cere scuze. Dragnea este un infractor care ar dori să mă conducă, vorbeşte mult şi prost, de aceea am dorit să-i transmit mesajul Dragnea – muie!, Dragnea – gura!”, a spus Rădună în instanţă.

Ca să îl poată sancţiona, judecătorii au analizat dacă expresiile lui Rădună au fost într-adevăr jignitoare. „Este adevărat că, potrivit dicţionarului limbii române, cuvântul «m**e» are semnificaţia de gură, însă, în limbajul trivial, argotic, semnificaţia acestuia este contact sexual oral“, au motivat judecătorii ieşeni, care au considerat că Rădună ştia şi că „fuck“ are o semnificaţie trivială în traducerea sa în limba română.

„În ceea ce priveşte libertatea de exprimare, ca drept de care se bucură petentul, instanţa reţine că acest drept nu este îngrădit de calitatea sa de persoană privată de libertate, dar este circumscris, ca şi în cazul persoanelor aflate în stare de libertate, necesităţii de a nu aduce atingere dreptului la imagine, la consideraţie a altor persoane ori instituţii. Or, prin atitudinea sa, prin acţiunea de a afişa un banner inscripţionat astfel cum s-a arătat anterior, petentul a folosit în public cuvinte prin care a adus atingere acestor valori, ocrotite de lege“, a mai motivat judecătoarea de şedinţă.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Au decis să dea BANII ÎNAPOI. Astăzi, suntem ÎNCÂNTAȚI să vă anunţăm
Playtech.ro
Halep, acuzată de COMPORTAMENT ORIBIL de o româncă! Ce i-a făcut la un salon: Cea mai nasoală experienţă
DailyBusiness
Au început lucrările la cele mai lungi tuneluri din România! Pe unde vor trece
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'