Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru o postare pe Facebook

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, susține că Inspecția Judiciară a dispus cercetarea sa disciplinară pentru o postare pe Facebook. Cercetarea a fost dispusă ca urmare a unei sesizări făcute de Petre Lăzăroiu, judecător al Curții Constituționale. În respectiva postare, Mateescu a scris că Lăzăroiu și-a depășit cu un an mandatul la CCR. Lăzăroiu îl acuză acum pe Mateescu de patru abateri disciplinare.

RomaniaTV.net
29 oct. 2018, 15:23
Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru o postare pe Facebook

”Aduc la cunostinta tuturor, in special colegilor mei, ca azi, 26.10.2018, am primit rezolutia Inspectiei Judiciare prin care, la 21.09.2018, s-a dispus inceperea cercetarii disciplinare impotriva mea ca urmare a sesizarii domnului Lazaroiu Petre, judecator CCR, care reclama savarsirea a patru abateri disciplinare printr-o postare pe pagina mea de facebook din data de 31.05.2018.

Inspectorul judiciar a apreciat ca exista indiciile savarsirii uneia dintre ele, prevazuta de art 99 lit. a din Legea 303/2004. Nu am primit vreo solutie cu privire la celelalte reclamate”, a anunțat judecătorul Bogdan Mateescu, pe Facebook.

Postarea pentru care este cercetat judecătorul CSM se referă la faptul că judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu și-a depășit cu un an mandatul pentru care a fost numit la CCR, contrar chiar jurisprudenței Curții. Postarea din 31 mai a lui Bogdan Mateescu:

  • ”Tudorel Toader: Nu există decizie CCR care să nu fie respectată de orice persoană sau autoritate>>.  Însă eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricărei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru că vreau să înțeleg și mărturisesc că sunt într-un mic blocaj. Am în vedere, așa cum am spus, situația d-lui judecător constituțional care stă în funcție de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani. Așadar dânsul este în funcție și azi. Situația juridică e neatinsă în pofida deciziei CCR general obligatorii (…) Sincer, eu chiar vreau să înțeleg, însă uneori îmi pare că nici constituționalul nu mai e ce am învățat eu prin facultate, iar Constituția nu s-a schimbat. Așadar ce e general obligatoriu, de când și pentru cine?”