Kim Jong-Un se laudă că deţine ultimul model de rachetă ce poate transporta focoase nucleare

Regimul nord-coreean a anunţat luni dimineaţă că ultima lansare a unei rachete balistice a demonstrat că aceasta poate să transporte o focoasă nucleară ”mare şi puternică”. Acest anunţ vine după ce regimul a lansat în urmă cu o zi un nou tir de rachetă balistică, primul de la alegerea noului preşedinte de la Seul.

15 mai 2017, 05:28
Kim Jong-Un se laudă că deţine ultimul model de rachetă ce poate transporta focoase nucleare

LIderul Kim Jong-un a supravegheat personal lansarea rachetei Hwasong-12, care a ajuns la o altitudine de 2.111 kilometri şi a zburat 787 de kilometri în direcţia Rusiei, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.
Potrivit presei nord-coreene, acest test a avut drept scop ”verificarea specificaţiilor tactice şi tehnologice ale noilor rachete balistice, care sunt capabile să transporte focoase nucleare mari şi puternice”.

De asemenea, regimul nord-coreean a avertizat împotriva unei provocări din partea Statelor Unite, precizând că ”atât continentul american, cât şi operaţiunile din Pacific” sunt în raza de acţiune a rachetelor balistice lansate de Phenian.

Experţii sud-coreeni au explicat că ultima rachetă a fost lansată în apropierea localităţii Kusong şi a zburat deasupra ţării şi a Mării Japoniei, înainte de a se prăbuşi la aproximativ 100 de kilometri de oraşul rus Vladivostok. Însă, Rusia a susţinut că racheta a căzut la peste 500 de kilometri de ţărmurile sale şi de Vladivostok, potrivit news.ro.

Citeşte şi Coreea de Nord a efectuat un nou test balistic. Racheta s-a prăbuşit în mare

Ministrul Apărării de la Tokyo a precizat că racheta ajuns la o altitudine de 2.000 de kilometri şi a zburat pentru aproximativ 30 de minute. ”Este posibil să fie vorba de un nou tip de rachetă”, a declarat ministrul Tomomi Inada. De asemenea, altitudinea ridicată şi timpul lung de zbor indică că este vorba de o rachetă cu rază extinsă de acţiune, potrivit unui codirector al Uniunii Cercetătorilor Îngrijoraţi.

Acest cercetător a explicat că racheta ar putea să lovească insula americană Guam din Oceanul Pacific. În Guam este situată baza aeriană Andersen, unde armata depozitează mai multe bombardiere, precum B-1, B-2 şi B-52.

Moscova a răspuns faţă de ultimul test al regimului nord-coreean şi a ridicat nivelul de alertă pentru apărarea aeriană din estul extrem al Rusiei.