Klaus Iohannis a promulgat legea care permite acordarea de stimulente financiare pentru cadrele medicale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care permite Ministerului Sănătăţii să acorde stimulente financiare lunare.

02 nov. 2016, 21:17
Klaus Iohannis a promulgat legea care permite acordarea de stimulente financiare pentru cadrele medicale

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

Legea permite autorităţilor locale să le dea bani în plus medicilor din spitalele pe care le au în subordine, dar şi să contribuie la fianţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare.

Concret, potrivit legii pe care a semnat-o astăzi preşedintele Iohannis, Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile care au o reţea sanitară, un spital în subordine, cum ar fi, spre exemplu, Ministerul Apărării, dar şi Autorităţile Administraţiei Publice Locale, pentru că şi ele au spitale în subordine, pot acorda stimulente lunare medicilor, ca să-i motiveze să aibă performanţă şi să nu plece.

Aceste stimulente pot fi în limita a două salarii minime brute pe ţară, adică undeva la 2500 de lei, şi vin din bugetul instituţiei care le acordă. În plus, potrivit acestei legi, Consiliile Locale vor putea cumpăra din venituri proprii truse medicale de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare pentru centrele de permanenţă, da rpot contribui şi la cumpărarea aparaturii şi mobilierului medical în Unităţile de Primiri Urgenţe, transmite România TV.

Legea a fost contestată la curtea Constituţională în vara acestui an. Guvernul se plângea atunci că, pe de o parte nu a fost indicată sursa de finanţare pentru această lege , pe de altă parte măsurile prevăzute în actul normativ ar putea conduce la un impact financiar suplimentar de 3,2 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general în 2016 şi 5,5 miliarde de lei în 2017, iar asta creşte riscul depăşirii deficitului bugetar de 3% asumat de România în faţa instituţiiilor internaţionale. Acelaşi deficit este motivul pentru care tehnocraţii nu vor nici să reducă taxele şi nici să majoreze salariile şi pensiile.