Klaus Iohannis: Investitorii nu-şi doresc revoluţii fiscale. Pe oamenii de afaceri îi sperie impredictibilitatea şi şpăgile

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că așa-zisa reformă fiscală a creat incertitudini de natură să afecteze încrederea investitorilor.

22 nov. 2017, 17:08
Klaus Iohannis: Investitorii nu-şi doresc revoluţii fiscale. Pe oamenii de afaceri îi sperie impredictibilitatea şi şpăgile

„Există o serie de îngrijorări la nivelul oamenilor de afaceri cu privire la așa-zisa reformă fiscală impusă de PSD. Sunt măsuri care au creat incertitudini de natură să afecteze încrederea investitorilor, fapt care se repercutează și aici în economia județului dumneavoastră”, a spus Iohannis, la dezbaterea „Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploiești”, organizată la Universitatea de Petrol și Gaze.

 Întrebat de primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, cum a reuşit să facă astfel încât Sibiul să devină atractiv pentru investitori, Iohannis a criticat, în răspunsul său, aşa-numita revoluţie fiscală.

”Am avut în ultimele săptămâni discuţii destul de aprinse în jurul aşa-zisei revoluţii fiscale. Astfel de revoluţii sunt exact ce nu-şi doresc investitorii. Un investitor dacă merge într-un loc vrea să ştie care-i legislaţia, care este cadrul fiscal şi să fie stabil şi cum se implică administraţia locală să-i faciliteze să-şi dechidă afacerea. Asta nu înseamnă că trebuie să faci lucruri senzaţionale” a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a explicat că la Sibiu a atras investitori cu oferte simple şi clare.

”Am atras investiţiile venind în faţa investitoruilor cu oferte simple, clare. Dar dacă stau să evaluez ce a contat cel mai mult, cred că a fost transparenţa şi implicarea autorităţii locale în facilitarea demersurilor pe care le aşteaptă un ivestitor (…) Dacă primăria se ocupă de autorizaţia de construcţie, investitorul se aşteaptă să primească această autorizaţie destul de repede şi fără alte implicaţii” a spus şeful statului.

El a adăugat că investitorii se aşteaptă să fie trataţi ”la modul foarte serios şi cu mult respect”, precizînd că de acest  lucru depinde succesul unei afaceri, al unei comunităţi şi al unei ţări.

Să ştiţi că sunt două lucruri care sperie foarte mult oamenii de afaceri: impredictibilitatea legislativă şi şpăgile. Dacă reuşiţi să eliminaţi măcar partea locală de impredictibilitate şi şpăgile, bănuiesc că nu există, dar dacă ar exista ar trebui eliminate, atunci o să vedeţi că succesul este aproape imediat”, a spus Iohannis la dezbaterea la care participă autorităţi locale şi oameni de afaceri.

De asemenea, preşedintele a criticat unele administraţii locale care, prin atitudinea lor, resping investiţiile locale, deşi ”România este o locaţie bună” pentru investitori.

”Nu toate localităţile din România sunt bine văzute pentru că există suficiente locuri unde administraţia în realitate nu prea sprijină investiţiile, nu ştiu de ce, dar am constatat că ele există, şi pe de altă parte, există locuri unde trebuie să aştepţi 6 luni pentru o autorizaţie de construcţie. În astfel de locuri investitorii nu merg cu plăcere” a mai spus Klaus Iohannis.

El a arătat că Prahova este o regiune prosperă, fapt care se reflectă într-unul din cele mai crescute PIB-uri, respectiv de 26,3 miliarde de euro.

Iohannis a indicat că județul Prahova a atras investiții străine directe de 2,1 miliarde de euro, ceea ce îl clasează pe locul al treilea la nivel național, punctând că este un rezultat notabil generator de optimism. Șeful statului a adăugat că rata șomajului în Prahova este de 3%, mult sub media națională.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a mers cu trenul până la Ploieşti: Să nu credeţi că merg fără bilet

„Aici, în Prahova, aveți toate precondițiile unui standard de viață ridicat. Orașul Ploiești este astăzi unul dintre cele mai dinamice noduri industriale și logistice din România și asta cred că explică ambiția sa de a deveni un oraș smart în care toate resursele sunt folosite pentru creșterea calității vieții cetățenilor săi, un oraș similar celor pe care le admirăm în Europa și în restul lumii. (…) Un oraș smart este un loc atractiv pentru a locui și a munci, o comunitate care le facilitează oamenilor accesul la servicii publice moderne și de foarte bună calitate. Conceptul de oraș smart înseamnă (…) și implicarea mai activă a cetățeanului în guvernarea locală și în viața comunității”, a precizat președintele.

Potrivit acestuia, administrația publică devine mai eficientă și mai performantă prin dialog și lucru în echipă, în parteneriat strâns cu cetățenii, cu actorii economici, cu universitățile, dar și cu societatea civilă.

„Comunicarea și cooperarea aduc expertiza pe care administrația nu o poate deține oricât de modernă și de profesionistă ar fi, dar și un nivel sporit de transparență și implicare civică. Și de acestea avem mare nevoie”, a afirmat Iohannis.

El a evidențiat că autoritățile locale trebuie să aibă o relație privilegiată cu mediul universitar, centrele de cercetare, dar și să atragă cercetători români valoroși plecați în alte orașe sau alte țări.

„Orașul Ploiești are foarte multe atuuri: este capitala de tradiție a industriei petrolului și gazelor, dar a învățământului superior în acest domeniu. Există deja expertiză și capital uman într-un domeniu economic extrem de competitiv, o garanție a unui mediu economic local puternic și cu un mare potențial de dezvoltare. Dincolo de sectorul energetic tradițional, un centru de cercetare local precum Universitatea de Petrol și Gaze poate deveni o poartă către dezvoltare și inovare, inclusiv în sectorul energiei regenerabile. De o astfel de viziune cred că avem nevoie pentru a celebra Centenarul, construind pentru viitor. Să lăsăm așadar generațiilor următoare o moștenire generoasă, pe care ele, la rândul lor, vor putea clădi viitorul României”, a conchis Iohannis, conform Agerpres.