Klaus Iohannis, despre dosarul lui Liviu Dragnea: Vă daţi seama ce întrebări interesante primesc de la alţi şefi de stat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, la Ploieşti, că Liviu Dragnea ar fi trebuit să demisioneze de la şefia Camerei Deputaţilor în urma acuzaţiilor DNA în dosarul Tel Drum. Şeful statului a afirmat că este întrebat frecvent de alţi preşedinţi cum se poate ca al doilea şi al treilea om în stat să aibă probleme penale.

22 nov. 2017, 17:52
Klaus Iohannis, despre dosarul lui Liviu Dragnea: Vă daţi seama ce întrebări interesante primesc de la alţi şefi de stat

„M-ați întrebat dacă am asistat la acel circ din fața DNA-ului. Nu m-am uitat expres, dar a fost atât de evident în toată media, încât nu a putut fi evitat. Este clar că trebuie să demisioneze (Liviu Dragnea – n.r.), trebuia nici să nu ajungă acolo, nu să demisioneze. Cred că acest tip de circ cu victimizări și așa mai departe nu face deloc bine democrației românești”, a spus Klaus Iohannis miercuri seară, potrivit Agerpres.

În context, șeful statului a susținut că primește întrebări „interesante” de la omologi de-ai săi care nu înțeleg cum tolerează românii astfel de situații.

„Vă dați seama ce întrebări interesante primesc de la ceilalți șefi de stat și de guvern cu care mă întâlnesc aproape săptămânal în diferite locuri. Lumea nu înțelege cum s-a putut ajunge până aici și e destul de greu de explicat cum de românii tolerează o astfel de abordare în fruntea statului. Sper să se rezolve destul de repede”, a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă se simte stânjenit când primește asemenea întrebări, președintele a negat, punctând însă că este „neplăcut” să primească întrebări referitoare la problemele penale ale celor care ocupă locul al doilea și al treilea în fruntea statului.

„Nu mă simt stânjenit, fiindcă eu reprezint România și reprezint toți românii și sunt mândru că reprezint România, dar nu pot să evit aceste întrebări. Chiar dacă găsesc explicații care țin de statul de drept și de felul cum vedem noi statul de drept, totuși, e neplăcut să te întrebe cum e posibil ca numărul doi și numărul trei din stat să fie implicați în cercetări penale”, a mai spus Klaus Iohannis.

Marţi seara, Liviu Dragnea a fost din nou în faţa procurorilor, unde a fost înştiinţat în legătură cu sechestrul instituit în dosarul Tel Drum şi care se ridică în cazul său la 127 de milioane lei. La intrare şi ieşire, liderul PSD a fost ajutat de jandarmi să se deplaseze, în condiţiile în care atât susţinători, cât şi contestatari s-au înghesuit la uşa DNA.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre statul paralel: Este o glumă destul de proastă. Nu mă tem absolut deloc de o suspendare

Klaus Iohannis explică de ce îi invită pe Dragnea şi Tăriceanu, la Cotroceni, de Ziua Naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, la Ploieşti, că a decis să îi invite pe şefii celor două Camere ale Parlamentului, la manifestările de Ziua Naţională, de la Cotroceni, după ce a constatat că oamenii îşi doresc ”bună înţelegere” între cei care conduc statul.

Întrebat de ce s-a răzgândit în privinţa invitaţiilor transmise persoanelor cu probleme penale la Cotroceni, de Ziua Naţională, Klaus Iohannis a declarat că a constatat că oamenii îşi doresc ”bună înţelegere” între cei care conduc statul.

”Anul trecut, într-adevăr, nu am invitat pe toată lumea, fiindcă am vrut să subliniez că există oameni care au probleme care, după părerea mea, sunt foarte mari. Însă am constatat, în acelaşi timp, că oamenii îşi doresc ca la conducerea statului să existe o bună înţelegere. Chiar dacă nu întotdeauna este posibilă această bună înţelegere, anul acesta, de Ziua Naţională, am hotărât să invit oamenii după funcţii, după merite”, a răspuns Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că a luat lista de protocol ”aşa cum există ea” şi a invitat ”pe toată lumea”, între cei invitaţi fiind şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi: Iohannis, despre legile justiţiei: Sunt îngrijorat că există un dialog al surzilor între iniţiatori şi cei care trebuie să le aplice