Klaus Iohannis: Nu putem permite antisemitismului să ameninţe sănătatea democraţiilor noastre

România și-a asumat pe deplin trecutul și acționează ca un promotor al toleranței, non-discriminării și respectului pentru diversitate, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, la Forumul Global American Jewish Committee.

06 iun. 2017, 03:17
Klaus Iohannis: Nu putem permite antisemitismului să ameninţe sănătatea democraţiilor noastre

„Îndrăznesc să spun că România este o țară puternică. Puterea sa nu este dată de către geografie sau circumstanțe. Ea este dată de către valorile pe care le promovăm și de către hotărârea sa de a contura un rol distinct al țării mele în salvgardarea securității regionale și transatlantice. Referitor la valorile pe care le promovăm, acest eveniment AJC este cu atât mai semnificativ cu cât are loc la scurtă vreme după ce România a încheiat cu succes președinția de un an a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). (…) Într-o perioadă în care extremismul, xenofobia și radicalismul sunt în creștere periculoasă în Europa și în lume, țara mea și-a asumat pe deplin trecutul și acționează ca un promotor al toleranței, non-discriminării și respectului pentru diversitate”, a declarat președintele.

Acesta a continuat prin a sublinia că negarea Holocaustului și antisemitismul amenință sănătatea democrațiilor, subliniind de asemenea și acțiunile pozitive ale României în calitatea de președinte IHRA.

„Nu putem permite antisemitismului și negării Holocaustului să amenințe sănătatea democrațiilor noastre. Astfel, ca președinți ai Alianței, am oferit sprijin pentru instituțiile de educație și pentru educatori privind folosirea învățăturilor trase pe urma tragediei Holocaustului pentru a promova cunoașterea și toleranța, pentru a crește capacitatea de prevenție a antisemitismului și discriminării,” a declarat șeful statului.

Iohannis a amintit și faptul că în timpul președinției României, IHRA a adoptat o definiție de lucru a antisemitismului în timpul sesiunii plenare de la București, amintind și pașii făcuți de România pentru combaterea antisemitismului.

„Sunt convins că va oferi ocazii noi pentru a combate antisemitismul contemporan. Aceasta a fost o mare realizare a președinției române. În 2015, am promulgat o lege prin care România a introdus unul din cele mai moderne seturi de reguli din Europa, ce permite urmărirea penală a naționalismului extremist, rasismului, xenofobiei și a antisemitismului, inclusiv când acesta se manifestă pe rețelele sociale. (…) Exemplul pozitiv al României poate fi luat și de către alte țări din Europa Centrală și de Est, unde distorsiunea comunistă a Holocaustului a lăsat societățile vulnerabile către excesele populiste făcute pentru câștiguri politice efemere,” a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4 — 9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Șeful statului român participă, marți, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizații American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existență.