Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei. Iohannis şi Steinmeier au discutat despre Brexit şi relaţia transatlantică

Publicat: Luni, 19 Iunie 2017 20:31 // Actualizat: Luni, 19 Iunie 2017 23:56 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, de președintele german, Frank-Walter-Steinmeier, la Palatul Bellevue.

Anterior întâlnirii celor doi șefi de stat, Klaus Iohannis a semnat în cartea de onoare. El a venit însoțit de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, de consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu și Leonard Orban, reprezentanți ai corpului diplomatic.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Angela Merkel la Bucureşti: Am transmis mesajul că avem o criză în coaliţia de guvernare

”Cei doi înalţi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru dinamica relaţiei economice, Germania fiind primul partener comercial al României şi unul dintre cei mai mari investitori. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că prezenţa companiilor germane pe piaţa românească este extrem de binevenită, ele contribuind în mod substanţial la dezvoltarea economiei româneşti.‎ Ambii preşedinţi au apreciat situaţia minorităţii germane din România şi a comunităţi româneşti din Germania, bine integrată în societatea germană”, informează Administraţia Prezidenţială.

În ce priveşte agenda europeană, cei doi preşedinţi au abordat subiectul Brexit, chestiunea aderării României la spaţiul Schengen şi evoluţiile din Balcanii de Vest.

”Preşedintele României a reiterat importanţa vitală a solidităţii relaţiei transatlantice şi a evidenţiat necesitatea cooperării dintre UE şi SUA în vederea identificării unor soluţii viabile pentru problemele comune ale celor două părţi”, mai precizează sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă alături de cancelarul german Angela Merkel, că pot fi observate "sincope" în relaţia dintre UE şi SUA, însă lumea a început să înţeleagă "încet, încet" că ele trebuie rezolvate, iar acum se merge în această direcţie. Angela Merkel a spus că există în discuţiile UE-SUA subiecte "controversate", precum retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, unde trebuie dialog.

"Relaţia dintre UE şi SUA trebuie să fie una foarte bună. Am subliniat acest lucru şi cu ocazia recentei mele vizite la Washington şi cred că acest mesaj este important şi trebuie transpus în practică. Am mai spus-o şi o repet: nu este cazul să optăm între Uniune şi SUA. Aşa ceva este imposibil şi de fapt nu este dorit de nimeni", a spus preşedintele.

El a recunoscut însă că există în acest moment unele probleme în relaţia transatlantică.

"Trebuie să fim realişti şi să vedem că au apărut anumite sincope în bunul mers al lucrurilor şi toată lumea se străduieşte să găsească căi de ieşire din sincopă şi de reluare a relaţiilor foarte bune. (...) Încet, încet, impresia mea este că foarte multă lume înţelege că a merge spre slăbirea relaţiei este o mare eroare şi cam toţi sunt pe un discurs politic care duce cu siguranţă către o reîmbunătăţire a acestei relaţii", a subliniat şeful statului.

Iohannis a adăugat că trebuie înţeles faptul că relaţia transatlantică nu este o opţiune politică sau diplomatică, ci ea stă la "baza civilizaţiei noastre de tip democratic".

Preşedintele a mai spus că acest parteneriat este "vital" pentru UE. "Suntem de aceeaşi părere, că nu trebuie să optăm între NATO şi Uniunea Europeană, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătăţirea întregii situaţii în care ne aflăm", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că există în continuare discuţii "controversate" cu SUA, iar ele trebuie expuse.

"Există şi discuţii controversate cu Statele Unite, de exemplu faptul că au denunţat Acordul privind schimbările climatice. Şi aici ne vom exprima foarte limpede poziţia noastră în cadrul Consiliului şi cred că este foarte necesar acest lucru, mai ales atunci când există păreri diferite, cum am văzut", a afirmat ea.
viewscnt

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Angela Merkel Germania Klaus Iohannis
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6478
RON
19 Dec
noapte -3 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H