Klaus Iohannis și-a luat angajamentul în fața Maiei Sandu: „Republica Moldova nu e singură în fața provocărilor”

În cadrul întâlnirii de joi, 23 februarie, de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și-a luat un angajament ferm, în numele României, față de Republica Moldova. Guvernul de la București va rămâne un partener ferm al Chișinăului, ce reclamă acțiuni de destabilizare orchestrate de Moscova. 

23 feb. 2023, 15:33
Klaus Iohannis și-a luat angajamentul în fața Maiei Sandu: „Republica Moldova nu e singură în fața provocărilor”

În cadrul declarațiilor de presă, Klaus Iohannis a trecut în revistă ajutoarele pe care țara noastră le oferă Republicii Moldova.

„Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine ați venit! România și Republica Moldova au relații speciale, cu fiecare zi mai solide. Am construit o colaborare deschisă, sinceră și eficientă. Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice. Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să pornească un război sângeros marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme. A fost un an dificil și de Republica Moldova. Liderii și cetățenii săi s-au ridicat la înălțimea provocărilor.

V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, un număr mare de refugiați, atacuri hibride deosebit de agresive din exterior. Toate acestea, precum și alte provocări au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplar de autoritățile pro-europene de la Chișinău. Vă felicit pentru numirea noului Guvern. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. Tentativele de destabilizare au scopul de a diminua solidaritatea noastră. Noi nu vom ceda. Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări. E poziția noastră fermă. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova.

Încă de la declanșarea în urmă cu un an a invaziei rusești în Ucraina România a acționat prompt. România a oferit Republicii Moldova combustibil, energie electrică. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe e necesar și o să acționăm împreună în acest sens. Să fim tot mai aproape, tot mai uniți”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Republica Moldova vrea în UE și NATO

 

Dorin Recean, noul premier de la Chișinău, va efectua, de asemenea, o vizită în România, săptămâna viitoare. Oficialul de la Chișinău își dorește ca Moldova să devină stat membru UE și NATO.

„(…) De aceea e nevoie ca noi să consolidăm capacitatea de apărare. Neutralitatea e un instrument de politică externă, dar care nu ne asigură în caz de agresiune. Trebuie să avem în vedere limitările acestui instrument”, a declarat Dorin Recean, potrivit presei din statul vecin.

În ultimele săptămâni, președintele Maia Sandu a reclamat în repetate rânduri că Rusia încearcă îndepărtarea puterii de la Chișinău, printr-o lovitură de stat.

  • În ultimii 30 de ani, Republica Moldova a pierdut aproape 50% din populație. Majoritatea cetățenilor au primit cetățenia română. S-au stabilit în țara noastră sau în vestul continentului.