Kovesi avertizează: O să ARESTĂM şi O MIE de persoane, câtă vreme încalcă legea

Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că procurorii își vor continua activitatea și, dacă trebuie să fie arestate o mie de persoane, o vor face, atâta timp cât acestea încalcă legea.

08 apr. 2015, 16:22
Kovesi avertizează: O să ARESTĂM şi O MIE de persoane, câtă vreme încalcă legea

Laura Codruţa Kovesi a declarat că DNA nu va înceta lupta împotriva corupţiei atâta timp cât în România se va fura.”O să vă spun astăzi (…) foarte clar că procurorii din DNA nu se vor opri, își vor continua activitatea și dacă trebuie să arestăm o mie de persoane, o să arestăm o mie de persoane câtă vreme acele persoane încalcă legea”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi la Radio România Actualități.

Citeşte şi: Kovesi: Degeaba trimitem persoane corupte la puşcărie, dacă nu le luăm şi averea

Şefa DNA a susținut că este mai mult o îngrijorare pe care și-o exprimă anumite persoane cercetate de DNA sau persoane care le sprijină pe cele anchetate, dar, cel puțin din punctul de vedere statistic, nu este o creștere spectaculoasă a numărului de inculpați arestați sau trimiși în judecată, scrie Agerpres.

„Da, sunt ușoare creșteri față de anul trecut, dar acest lucru nu trebuie să ne facă să ajungem la o abordare de genul «gata, am arestat prea mult, ar trebui să nu mai arestăm». Nu, oamenii mai trebuie să fure în România, hai să-i lăsam să fure. Nu, nu veți auzi, cel puțin din partea mea și a niciunui procuror din DNA, indiferent că se dublează indicatorii statistici sau nu, nu veți auzi această abordare”, a afirmat șefa DNA.

Citeşte şi: Kovesi: DNA are propriul serviciu tehnic de INTERCEPTĂRI, nu toate sunt făcute de SRI

Pe de altă parte, Kovesi a spus că nu știe dacă România este „țara procurorilor sau nu”, doar că atât timp cât vor fi persoane în funcții importante care continuă să ia mită sau să-și încalce atribuțiile de serviciu, procurorii DNA sunt obligați să le investigheze.

Referitor la afirmațiile la adresa DNA potrivit cărora ar lăsa țara fără oameni de afaceri, politicieni, primari, șefi de consilii județene, Kovesi a susținut că procurorii anticorupție sunt imuni.

„Suntem imuni la astfel de afirmații, dar pot să vă zic doar un singur lucru: în activitatea pe care noi o avem am avut foarte multe cazuri prin care am prevenit producerea unor prejudicii importante pentru bugetul de stat. (…)

Văd de foarte multe ori în spațiul public că se plâng unele persoane că nu mai pot semna de frica DNA. Cred că, cel puțin din partea unui conducător de instituție, acest lucru poate fi și extrem de periculos, acest lucru arată că nu ai încredere în propriii angajați, nu ai încredere în sistemul de sub tine. Atunci când trebuie să semnezi, spre exemplu, un contract, nu doar conducătorul de instituție semnează acel contract, ci el trece pe la mai multe departamente.

Citeşte şi: Kovesi: Cătuşele nu au fost inventate de DNA

Și atunci, o susținere de genul «mi-e frică să semnez că mă ia DNA» pare că nu ai încredere în oamenii cu care lucrezi, pare că nu toți oamenii din instituție sunt cinstiți, dimpotrivă, toți sunt necinstiți, și cred că un om cinstit nu trebuie să-și facă probleme atunci când semnează documente„, a subliniat ea.

Kovesi a adăugat că a văzut și poziții potrivit cărora sunt speriați investitorii sau mediul privat de afaceri.

Sunt foarte mulți oameni de afaceri care ne felicită pentru ceea ce facem, pentru că toți își doresc un mediu concurențial corect, transparent, toți vor să știe că atunci când participă la o licitație, câștigă contractul sau pierd un contract concurând în mod corect cu ceilalți”, a declarat șefa DNA.