LASATA SECULUI, începe POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI 2017. Tradiţii şi superstiţii de Postul Sfintei Mării

POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI 2017. Luni, 31 iulie, va fi Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii), care are loc în fiecare an pe aceeași dată. Marţi, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii). Credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august.

30 iul. 2017, 12:29

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august şi are o durată de două săptămîni (1-15 august). Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie şi postul începe pe 31 iulie.

În popor, există credinţa că, pentru sănătate şi noroc, se ţine post miercurea şi vinerea, iar pentru duşmani, numai sâmbăta şi duminica, dar cu mare păcat. Se spune că, demult, cei care aveau duşmani de moarte posteau marţea cu tot cu animalele din bătătură.

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sîntămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea cînd s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începînd cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Există rînduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvîrşească în această perioada a postului Adormirii Maicii Domnului şi cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Biserica ne învaţă că Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrînare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ţinem departe de anumite mîncăruri, să ne ţinem departe şi de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacţia pe care ne-o aduce hrană de „dulce”, căci prin reţinerea de la ea vom fi părtaşi unor daruri care ne fac moştenitori ai Împărăţiei lui Dumnezeu.

„Dacă în acest post se recomandă ajunare luni, miercuri şi vineri pînă la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mîncare uscată, iar dacă marţi şi joi ni se cere să mîncăm fără ulei, nu trebuie să înţelegem că postul Adormirii Maicii Domnului dispreţuieşte trupul. Nu, acest post caută să-l mîntuiască împreună cu sufletul”, scrie site-ul crestinortodox.ro.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. 

Ce ai voie să mănânci și ce nu în Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. Facem mențiunea că în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

În Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) avem o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor.

Pentru liniștea celor care nu se pot abține de la mâncare până la oră 15:00 și nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adică o mâncare cât mai uscată, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.”

Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) este un post cu dată fixă, începe în fiecare an pe 1 august și se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului. Cine se roagă la Sfânta Fecioară scapă de necazuri și de boli

Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului face ca tradițiile religioase și folclorice să se împletească și să lase loc unui lung șir de rânduieli străvechi. 15 august e zi de praznic, când se dă de pomană pentru morţi. Dar tot în aceeași zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.

Data de 15 august este una încărcată de simboluri, e o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Scrierile bisericești spun că ea ar fi fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. S-a stins în casa lui şi a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă. Cine se roagă, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire. În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri. Cel mai cunoscut pelerinaj de la noi este la Mânăstirea Nicula, unde se află una dintre cele mai populare Icoane făcătoare de minuni.