Legea antifumat. Cum să-ţi alegi cortul de grădină ca să poţi fuma în el FOTO

Săptămâna viitoare va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Nefiind atât de clară cât s-a crezut la început, iniţiatorii au considerat necesar să întocmească un set de instrucţiuni cu exemple despre cum se definesc spaţiul închis şi spaţiul deschis. Ei au căutat inclusiv în oferta magazinelor de bricolaj modele de corturi de grădină cu pereţi ficşi sau mobili, pentru a se face mai bine înţeleşi.

07 mart. 2016, 09:38

Săptămâna viitoare va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Legea antifumat, votată în Parlament şi care se va aplica din 16 martie, are câteva prevederi considerate absurde. Practic, legea redefineşte sensul cuvântului închis. Se consideră închis spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. 

„Vor fi considerate „spații închise” acele spații care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Noua LEGE ANTIFUMAT. Cât te COSTĂ dacă aprinzi ŢIGARA într-un loc nepermis. Ce amenzi pot primi firmele 

Având în vedere faptul că spațiile închise pot face parte dintr-o construcție sau dintr-un sistem tehnic destinat găzduirii omului (cort, pavilion, chioșc, etc), definirea „peretului” trebuie să țină cont de ambele situații”, se arată în draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/ 2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

Potrivit proiectului, în „firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.

Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.

De asemenea, nu se va putea fuma nici în maşina de serviciu şi în taxi.

Citeşte şi: LEGEA ANTIFUMAT. Cum vor verifica poliţiştii dacă s-a FUMAT într-un spaţiu închis

Cei care au întocmit instrucţiunile au dat exemple de spaţii care se definesc ca închise sau deschise, adică în care se poate fuma sau nu. În draftul lor găsim modele de corturi de vară, unele dintre ele greu de imaginat că se găsesc în comerţ, astfel încât legea să fie cât mai clară, în accepţiunea iniţiatorului.

Un cort cu pereţi care se pliază constituie atât spaţiu închis, în care nu se fumează (când are pereţii lăsaţi), cât şi spaţiu deschis, în care se fumează (când are cel mult un perete lăsat, iar restul ridicaţi).

Cum exemplifică iniţiatorii legii spaţiul închis

În ce spaţii se poate fuma

Citeşte şi:  Legea antifumat ar putea fi amânată pentru luna mai. Guvernul ia în calcul modificări în şedinţa de miercuri

 Nu sunt considerate spații închise:

– spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun,etc);

– spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex: corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun, etc)
spațiile deschise din aer liber.

Guvernul va discuta proiectul în şedinţa Executivului de miercuri.

Vezi ataşat draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/ 2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.