Şefii companiilor de stat, revocaţi pentru slabe performanţe, nu pot ocupa funcţii similare cinci ani

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea de aprobare a OUG 109/2011, care stabileşte criteriile privind selecţia managerilor şi administrarea companiilor de stat şi faptul că administratorii revocaţi pentru slabe performanţe vor avea o interdicţie de cinci ani de a mai candida pentru funcţii în alte Consilii de Administraţie.

26 mai 2016, 19:05
Şefii companiilor de stat, revocaţi pentru slabe performanţe, nu pot ocupa funcţii similare cinci ani

Legea de aprobare a OUG 109/2011 a trecut de Parlament pe 10 iunie.

Această OUG a fost adoptată de Guvern în 2011, fiind în vigoare în acest moment, însă Parlamentul a amânat timp de 4 ani votul final în plen. În timpul discuţiilor din Comisiile din Parlament, deputatul PNL Virgil Guran a propus sancţiuni pentru administratorii cu probleme de performanţă, însă deputaţii au respins propunerile. Acestea au fost însă validate în plen, potrivit Agerpres.

Potrivit modificării iniţiate de liberal, administratorii companiilor de stat revocaţi pentru că nu îndeplinesc indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractele de mandat nu mai pot candida pentru alte consilii de administraţie în companiile de stat timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Modificările aduse de deputaţi vizează şi alte aspecte, convenite cu Guvernul, pentru eficientizarea şi transparentizarea administrării companiilor de stat. Premierul Dacian Cioloş a salutat adoptarea OUG, după votul final.

„Vine cu precizări noi, mult mai clare, privind modul în care se face recrutarea managementului companiilor de stat. Din perpectiva noastră, a Guvernului, companiile de stat nu au doar obiectivul de a aduce bani la buget. Ele trebuie să funcţioneze bine pentru că gestionează resurse importante ale statului”, a spus Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor.