Legenda lui Terente, banditul iubit de femei VIDEO

Din când în când apare un om care împarte lumea în două, un răzvrătit care face atâta rău încât, în mod ironic, devine popular. Este şi povestea lui Terente, celebrul haiduc interbelic în jurul căruia s-au ţesut atâtea legende, potrivit România TV. Un bandit lipovean, care jefuia şi omora fără nici cea mai mică remuşcare, dar care era curtat de femei din toate mediile, dornice să împartă patul cu cel despre care se spunea că era cel mai bun amant al vremii.

14 sept. 2014, 11:31
Legenda lui Terente, banditul iubit de femei VIDEO

Intrat în folclor datorită unei calităţi fizice care făcea ravagii printre femei, Terente, celebrul bandit de lângă Brăila, a fost unul dintre cei mai temuţi şi totodată curtaţi criminali ai României începutului de secol XX. Cruzimea, nelegiuirea şi virilitatea sa proverbială au făcut din Terente un veritabil Don Juan, care aprindea imaginaţia domniţelor.

Drame teribile suferite în tinereţe l-au înrăit pe Terente. Prima soţie şi cei patru copii pe care îi avea cu ea au murit unul după altul, iar când a găsit din nou puterea să iubească o altă femeie, a fost la un pas să o omoare după o gelozie închipuită, bine ticluită de sora acesteia. De atunci, Terente a devenit un bandit de temut, iar toată viaţa lui a însemnat doar fărădelege, crimă şi fugă.

Terente a comis mai multe tâlhării, a atacat bogaţii şi a violat mai multe femei. Autorităţile au instituit la mijlocul anilor ’20 o recompensă pe capul lui. Pentru a scăpa de moarte, Terente a traversat, până în 1927, Bulgaria, Serbia şi Grecia.

În ciuda grozăviilor pe care le comitea, Terente a câştigat simpatia poporului. Poveştile de atunci spun că, după fiecare jaf, Terente şi banda sa mergeau în sate şi împărţeau prada cu săracii.

La finele anului 1924, Terente s-a întors în satul natal, unde a batjocorit familia preotului, ceea ce a stârnit furia foştilor săi complici, aceştia contribuind la capturarea lui. Gestul a dus şi la revolta pescarilor din sat, până atunci simpatizanţi ai săi. Aceştia se oferă să sprijine jandarmeria şi indică oamenilor de ordine ascunzătorile lui Terente. În dimineaţa zilei de 4 iunie 1927, Terente este recunoscut de către soţul preotesei, iar un un jandarm îl împuşcă.

După moartea lui s-a născut o adevărată isterie pentru numele haiducului. Astfel, au aparut ciorapi de damă, lenjerie şi pălării marca „Terente”. Cotidiane de prestigiu, ca Daily Express, Daily News şi Corriere della Sera au trimis reporteri speciali la Brăila în acele vremuri, pentru a scrie despre legenda lui Terente.