BĂTĂLIA pentru şefia PNL. Cine vrea să îi ia locul lui Klaus Iohannis

Odată cu preluarea mandatului de preşedinte al României de către Klaus Iohannis, liberalii vor trebui să aleagă un nou preşedinte, care să conducă PNL în tandem cu Vasile Blaga, până la Congresul din 2016, când va fi aleasă o nouă conducere în locul celor comasate ale PNL şi PDL. Potrivit România TV, cele mai mare şanse le are Ludovic Orban, însă alegerea sa ar putea genera tensiuni cu foştii pedelişti, care nu au uitat ostilitatea constantă de-a lungul anilor a lui Orban faţă de partidul lor.

21 nov. 2014, 09:37

Acordul de fuziune dintre PNL şi PDL prevede ca cele două conduceri să fie comasate, partidul ce a rezultat din fuziune având astfel doi copreşedinţi: Vasile Blaga din partea democrat-liberalilor şi Klaus Iohannis de la liberali. Relaţia personală bună dintre cei doi ardeleni a făcut ca fuziunea să decurgă fără asperităţi.

Însă acum Iohannis trebuie să renunţe la postul de copreşedinte PNL, liberalii urmând să aleagă un succesor al acestuia. Şansele cele mai mari le-ar avea Ludovic Orban, însă acesta este privit cu retincenţă de către pedelişti care nu uită că Orban le-a fost ostil de pe vremea Alianţei D.A., încă dinainte ca Traian Băsescu să devină preşedinte. Astfel, Orban a fost unul dintre cei care l-au încurajat pe Tăriceanu să-i scoată din guvern pe miniştrii PD în 2007.

Klaus Iohannis, avertisment pentru baronii PNL: NU scăpaţi de mine!

De altfel, nici pedeliştii nu au fost mai amabili cu Orban.

Potrivit unui document ce a apărut în 2011 în scandalul Wikileaks, Vasile Blaga ar fi spus despre Orban că este „bun de arestat” întrucât, atunci când era ministru al Transporturilor, liberalul ar fi depăşit bugetul alocat cu 600.000.000 euro. Temerile foştilor pedelişti sunt alimentate şi de natura conflictuală pe care ar avea-o Orban care a fost unul dintre liderii liberalilor care au reuşit să-l înlocuiască de la şefia PNL, în 2009, pe Tăriceanu cu Antonescu. Ulterior însă, relaţia dintre Antonescu şi Orban s-a deteriorat datorită opoziţiei lui Orban la constituirea USL.

Potrivit „Gândul”, o alternativă la Ludovic Orban ar putea fi unul din liberalii mai tineri, unul dintre numele vehiculate fiind deputatul Dan Motreanu. Rămâne deocamdată necunoscut modul în care va fi desemnat viitorul preşedinte al PNL.

Crin Antonescu: Nu doresc să revin la conducerea PNL. Este vremea unor figuri proaspete

În cazul unui Congres, Ludovic Orban este cotat cu prima şansă întrucât este foarte popular printre membrii simpli de partid. Dacă alegerea preşedintelui se va face în Delegaţia Permanentă, jocurile de culise dintre liderii filialelor fac rezultatul imprevizibil.