Liderul catalan Carles Puigdemont primeşte MANDAT de ARESTARE EUROPEAN în dosarul independenţei Cataloniei

O instanţă spaniolă în procesul privind dosarul independenţei Cataloniei emite, vineri, un mandat de arestare european pe numele liderului catalan Carles Puigdemont, refugiat în prezent, în Belgia.

03 nov. 2017, 08:35
Liderul catalan Carles Puigdemont primeşte MANDAT de ARESTARE EUROPEAN în dosarul independenţei Cataloniei

UPDATE: Cazul liderului catalan secesionist destituit Carles Puigdemont, aflat în prezent în Belgia și pe numele căruia ar urma să fie emis un mandat de arestare european după refuzul său de a se prezenta în fața justiției la Madrid, este un dosar care revine justiției, a apreciat vineri Comisia Europeană, relatează AFP.

”Acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare a căror independență o respectăm pe deplin”, a răspuns vineri, fără a oferi mai multe explicații, o purtătoare de cuvânt a Comisiei, întrebată despre ultimele evoluții din Catalonia.

Întrebată în multe rânduri despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt Annika Breidthardt a formulat același răspuns de fiecare dată, apreciind că este de competența justiției să trateze acest dosar.

Ea a menținut o poziție identică și în legătură cu situația a opt membri ai guvernului lui Carles Puigdemont plasați în detenție preventivă de către Spania.

Vineri dimineaţa, judecătoarea spaniolă însărcinată cu dosarul separatiştilor catalani nu emisese încă acest mandat împotriva liderului catalan Carles Puigdemont, potrivit unor surse din Madrid. Joi, la ora 23:00 GMT, judecătoarea de instrucţie Carmen Lamela, din cadrul Audienţei Naţionale nu emisese încă acest mandat şi nici vineri dimineaţa nu se procedase astfel, mai precizează aceleaşi surse.

Avocatul lui Puigdemont, Paul Bekaert,  din Bruxelles, declarase joi seara la televiziunea flamandă că clientul său, fusese informat doar că au fost emise mandate de arestare împotriva liderului catalan şi a patru dintre miniştrii săi, care se află în Belgia.

Avocatul a mai explicat că, în acest caz, justiţia spaniolă va trimite un ordin de extrădare Parchetului Federal din Bruxelles.

Joi, la Madrid, unde fuseseră convocaţi de justiţia spaniolă, Carles Puigdemont şi patru dintre miniştrii săi care se găseau împreună cu el în Belgia, au refuzat să se prezinte în faţa tribunalului din Madrid. Tot joi, opt membri ai guvernului catalan au fost puşi detenţie provizorie pentru rolul pe care l-au avut în tentativa de secesiune a Cataloniei.