Lituanienii resping, prin referendum, construirea unei noi centrale nucleare în ţară

Lituanienii s-au pronunţat masiv împotriva construirii unei noi centrale nucleare în ţară, în cadrul unui referendum cu valoare consultativă, organizat duminică, odată cu alegerile legislative, relatează AFP.

RomaniaTV.net
15 oct. 2012, 07:31
Lituanienii resping, prin referendum, construirea unei noi centrale nucleare în ţară

Un procent de 61,57% dintre lituanieni au răspuns „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu construirea unei noi centrale nucleare în Republica Lituania?”. Alţi 34,76% au răspuns „da”. Acestea sunt rezultate parţiale, publicate de către Comisia Electorală Naţională lituaniană, însă prezenţa la vot a depăşit 50%, o condiţie pentru ca votul să fie validat.

Proiectul de construire a unei centrale nucleare la Visaginas are ca scop înlocuirea reactorului de la Ignalina, oprit în 2009, conform angajamentelor asumate de către Lituania în cadrul aderării sale la Uniunea Europeană (UE) în 2004.

În pofida catastrofei de la Fukushima, în Japonia, Guvernul lituanian de centru-dreapta a menţinut proiectul construirii acestei centrale împreună cu cei doi vecini baltici, Estonia şi Letonia, iar Parlamentul a aprobat proiectul în această vară.

Conservatorii aflaţi la putere au apreciat că referendumul, iniţiat de către social-democraţi, reprezintă o manevră electorală.

Guvernul nu este legat de rezultatul acestui plebiscit cu valoare consultativă, însă virajul la stânga operat duminică în Lituania ar putea să influenţeze viitorul domeniului nuclear în această ţară.