Liviu Pop, raport de activitate la şase luni de mandat: Extinderea educaţiei antreprenoriale, modificarea Legii educaţiei

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a prezentat un raport sintetic la şase luni de mandat în care vorbeşte despre extinderea educaţiei antreprenoriale, dezvoltarea învăţământului dual, modificarea Legii educaţiei, învăţământ digitalizat şi extinderea programului "Masă caldă". Raportul are 22 de pagini şi mai cuprinde informaţii despre manualele şcolare, dar şi despre extinderea reţelei de unităţi de învăţământ. Postat pe contul de Facebook al ministrului, raportul i-a adus atât felicitări şi urări de succes, cât şi critici dure care vorbesc despre faptul că "distruge şi ce a mai rămas bun din învăţământul românesc".

07 ian. 2018, 07:02
Liviu Pop, raport de activitate la şase luni de mandat: Extinderea educaţiei antreprenoriale, modificarea Legii educaţiei

Raportul sintetic postat pe site-ul Ministerului Educaţiei are 22 de pagini şi vorbeşte despre realizările primelor şase luni de mandat ale ministrului Liviu Pop.

Fiecare pagină a raportului atinge câte un subiect, cum ar fi extinderea educaţiei antreprenoriale, stimularea învăţământului profesional dual, dezvoltarea sistemului de educaţie timpurie, modificarea Legii educaţiei privind reforma programelor şcolare IX-XII (planuri şi programe), promovarea profesioniştilor în managementul educaţional sau îmbunătăţirea instrumentelor de evaluare/examinare pentru elevi şi profesori.

Se mai vorbeşte despre învăţământ digitalizat, extinderea programului „Masa caldă în şcoală”, dar şi despre manuale şi auxiliarele didactice.

Potrivit raportului, pentru anul şcolar în curs, s-au realizat 106 clase de învăţământ dual, au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru obiectivele de investiţii privind construcţia sau reabilitarea a 500 de creşe, grădiniţe, şcoli şi au fost recepţionate 70 obiective de investiţii: 24 unităţi de învăţământ cu clasele I-VIII, respectiv 46 grădiniţe.

De asemeneea, Liviu Pop vorbeşte despre asigurarea manualelor, încă din perioada iulie – august 2017, şi despre faptul că programele şcolare pentru clasa a V-a se aplică din septembrie.

Manualele aferente claselor I-IV, respectiv VI-XII au fost asigurate din stocurile existente şi prin completarea din retipăriri (iulie-august 2017). Programele şcolare pentru clasa a V-a se aplică din septembrie 2017. Pentru clasa a V-a, s-a distribuit în şcoli Compendiul introductiv pentru gimnaziu, care a acoperit conţinuturile tuturor disciplinelor de studiu până la tipărirea şi distribuirea manualelor în şcoli. Ultimele contracte de furnizare pentru manualele de clasa a V-a au fost semnate în data de 18.10.2017„, se arată în raport.

Un alt capitol al raportului vorbeşte despre „promovarea profesioniştilor în managementul educaţional”.

În perioada iunie – august 2017, au fost organizate concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante de directori şi directori adjuncţi ai unităţilor de învăţământ preuniversitar. Au fost publicate un număr de 3.508 posturi vacante şi au fost înregistrate 3.442 de cereri de înscriere la concurs. Au promovat 1.972 de candidaţi şi au rămas neocupate 1.004 funcţii de director şi 532 funcţii de director adjunct. În scopul ocupării funcţiilor de director şi director adjunct rămase vacante, a fost reglementată numirea, prin detaşare în interesul învăţământului, a cadrelor didactice înscrise în Registrul naţional al experţilor în management educaţional„, se mai arată în raport.

În plus, Liviu Pop vorbeşte despre faptuil că se pregătesc „aplicaţii informatice pentru depunerea şi gestionarea documentelor profesionale ale cadrelor didactice, pentru evaluarea lucrărilor la probele scrise şi comunicarea rezultatelor concursurilor şi examenelor atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”.

Se are în vedere realizarea unui mecanism de evaluare on-line pentru lucrările scrise la examenele sau concursurile susţinute de elevi, cadre didactice şi candidaţi la cariera didactică. De asemenea, se va crea o bază de date ce va permite analize de sistem, analize la nivel judeţean, respectiv la nivelul unităţii şcolare„, se mai arată în document.

Învăţământul digitalizat este, de asemenea, luat în discuţie, dar şi contectarea tuturor uităţilor la internet.

MEN va demara un proiect-pilot (judeţul Buzău) de digitalizare a învăţământului prin care se va realiza dotarea cu tablete pentru uzul elevilor, laptopuri pentru profesori, table inteligente, videoproiectoare şi ecrane de proiecţie„, se mai arată în raport.

Liviu Pop mai vorbeste despre promovarea programului „Şcoală după Şcoală” şi despre reorganizarea acestuia.

Ministrul Educaţiei anunţă, de asemenea, că strategia privind modernizarea infrastructurii educaţionale a fost finalizată, în prezent aflându-se pe circuitul de avizare.

Se mai vorbeşte despre centralizarea investiţiilor pentru anii 2017 şi 2018, precum şi necesarul aferent, consolidarea bazei materiale, stabilirea de măsuri pentru studenţii proveniţi din grupuri dezavantajate, realizarea clasificării instituţiilor de învăţământ şi ierarhizarea programelor de studii, dar şi despre încurajarea internaţionalizării universităţilor româneşti.

Raportul a fost postat şi pe contul de Facebook al ministrului Liviu Pop, părerile celor care l-au citit fiind împărţite.

În timp ce unii îl felicită pentru realizările sale şi îi urează în continuare succes şi un mandat cât mai lung, alţii îl roagă să nu uite de promisiuni, îi cer să înfiinţeze şcolile de meserii, iar alţii vorbesc despre desele gafe făcute în cele şase luni de mandat şi despre faptuil că „distruge şi ce a mai rămas bun din învăţământul românesc”.

Citeşte şi Programa de liceu se schimbă în acest an. Ce materii noi ar putea avea elevii