Locomotivele româneşti, bombe pe roţi din cauza lipsei investiţiilor

Locomotivele româneşti sunt bombe pe roţi din cauza lipsei investițiilor. Tragedia în care au murit doi mecanici de tren s-ar putea repeta oricând. Asta arată analizele făcute de Autoritatea Feroviară Română, unde rezultatele au fost clare: riscul este uriaş.

12 apr. 2017, 12:24
Locomotivele româneşti, bombe pe roţi din cauza lipsei investiţiilor

Tragedia din apropierea Gării Merişor s-ar putea întâmpla oricând. La fel ca cele 14 vagoane ale garniturii care au deraiat şi au căzut de la înălţime şi alte locomotive au probleme. Asta arată, cel puţin, ultima analiză AFER.

AFER a descoperit în urma acestei analize că locomotivele pentru transportul mărfurilor nu sunt sigure şi prezintă un risc ridicat. Mai bine de 75% nu au reparaţiile la zi, doar 30% au fost înscrise în Registrul Naţional al Vehiculelor şi mai bine de 50% nu au avizele la zi.

Au fost analizate 16 din 28 de capitole şi verdictul a fost unul clar: locomotivele prezintă un risc ridicat. Dar au fost descoperite şi nereguli legate de siguranţa circulaţiei: angajaţii care mai bine de un an de zile nu au mai lucrat în domeniul siguranţei circulaţiei nu au mai fost instruiţi.

România TV a solicitat un punct de vedere CFR Marfă, dar şi Ministerului Transporturilor referitor la măsurile care au fost luate după acest control, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns. Între timp, însă, i-am întrebat şi pe călători dacă sunt mulţumiţi de condiţiile din trenuri.

„Condiţii bune, acceptabile. Ar trebui (modernizate n.r.), dacă se poate ar fi păcat să nu se facă”, a spus un călător.

Ultima verificare făcută de Autoritatea Feroviară Română a avut loc între 2-20 iunie 2015.

Citeşte şi Angajaţii CFR aşteaptă până în 20 aprilie aprobarea creşterii salariilor cu 25 la sută, în caz contrar ameninţă cu proteste