Lovituri aeriene americane împotriva Al Qaida în Yemen

Statele Unite au anunțat joi că au efectuat peste 20 de lovituri aeriene de precizie asupra unor obiective ale organizație teroriste Al Qaida din Yemen, informează Reuters.

03 mart. 2017, 03:49
Lovituri aeriene americane împotriva Al Qaida în Yemen

Pentagonul a afirmat că atacurile au vizat militanți, echipamente, sisteme de armament greu, infrastructuri și poziții ale Al Qaida în guvernoratele yemenite Abyan, Al Bayda și Sabwah. Reuters arată că atacurile cu drone și avioane militare au constituit prima operațiune importantă în Yemen după misiunea din ianuarie a unui comando american.

Căpitanul de marină Jeff Davis, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, a declarat că „loviturile vor diminua capacitatea Al Qaida de a coordona atacuri teroriste în exterior și vor limita capacitatea de a utiliza teritoriile cucerite de la guvernul legitim al Yemenului ca spațiu sigur pentru conspirații teroriste”.

Locuitori și oficiali din sudul Yemenului au afirmat că în urma a două dintre lovituri au fost uciși cel puțin nouă presupuși militanți islamiști.

Pe 29 ianuarie, un raid al unui comando american împotriva Al Qaida — prima operațiune de acest gen autorizată de președintele Donald Trump — a fost salutată de Casa Albă ca un succes, deși, pe lângă uciderea unor militanți, s-a soldat cu moartea unor femei și copii, precum și a unui luptător al comandoului SEAL al Marinei Militare a SUA.

Trump a declarat marți Congresului că misiunea respectivă „va duce la multe alte victorii în viitor”, dar o sursă oficială a sugerat agenției Reuters că planificarea loviturilor aeriene de joi începuse deja înainte de operațiunea de comando.