Lupte de stradă la Atena: Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă să protesteze VIDEO

Aproximativ 50 de mii de oameni au protestat în Grecia faţă de măsurile de austeritate care vizează reformarea sistemului de pensii. Totodată, mai multe regiuni din ţară au fost blocate din cauza grevei generale. În Atena, protestul oamenilor a degenerat rapid în violenţe. 

04 feb. 2016, 15:19

În Piaţa Syntagma mai mulţi protestatari au aruncat cu pietre în poliţişti, aceştia rispostând cu gaze lacrimogene.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de revizuirea sistemului de pensionare, acţiune care urmează să fie întreprinsă de guvernul lui Tsipras.

Manifestanţii au solicitat premierului Tsipras să renunţe la planul de revizui sistemul de asigurări sociale, decizie care ar putea duce locuitorilor un nivel foarte scăzut de trai, fiind ameninţaţi cu sărăcia.

Este cea de-a doua mobilizare la nivel naţional de când Tsipras a preluat puterea în ianurie 2015, promiţând să pună capăt unui an de austeritate, pentru a aduce ţara într-o situaţie financiară şi mai dificilă, riscând expulzarea din zona euro, evitată prin al treilea pachet de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional şi UE în valoare de 86 de miliarde de euro, acord încheiat anul trecut.

Greva de 24 de ore coincide cu o reevaluare majoră a performanţelor Greciei în termenii stabiliţi de acordul UE-FMI, notează Mediafax. Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au ajuns în Grecia în cursul acestei săptămâni pentru a discuta despre revizuirea sistemului de pensii, reformarea taxelor şi problema creditelor cu care se confruntă băncile greceşti.