MADR: Amenzi de 77.800 lei pentru administratorii şi comercianţii din pieţele din Capitală

Echipele de inspectori din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au aplicat 108 sancțiuni contravenționale în valoare de 77.800 de lei administratorilor și comercianților din mai multe piețe agroalimentare din București, arată datele ministerului de resort.

RomaniaTV.net
30 mai 2017, 12:36
MADR: Amenzi de 77.800 lei pentru administratorii şi comercianţii din pieţele din Capitală

Conform MADR, în perioada 23 — 29 mai 2017, echipele de control din efectuat verificări în 15 dintre piețele agroalimentare mari din București, iar în urma acțiunilor se constată o îmbunătățire considerabilă a modului de etichetare, respectiv a modului de organizare a spațiilor distincte alocate producătorilor persoane fizice.

Astfel, de la începutul acțiunii de control, inspectorii au verificat un număr total de 5.531 operatori, dintre care 4.598 producători agricoli și 918 comercianți. Pe parcursul controalelor s-au aplicat, în totalitate, 108 sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 77.800 lei atât administratorilor de piețe, cât și comercianților care nu au respectat normele de trasabilitate sau au substituit originea produselor.

De asemenea, s-a constatat existența unui număr de 240 de atestate de producător, care ridică suspiciuni în ceea ce privește respectarea prevederilor legale, pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a început, împreună cu Direcțiile pentru Agricultură Județene și a Municipiului București, demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât și în teren, la producătorii agricoli.

”Ca urmare a acțiunilor întreprinse în această săptămână, spațiile de vânzare alocate conform legii pentru producătorii agricoli, persoane fizice, au fost delimitate în mod distinct în toate piețele controlate, acestea fiind semnalizate corespunzător. La momentul actual producătorii nu întâmpină probleme din cauza lipsei spațiului de desfacere a produselor din gospodăriile proprii, având în vedere că în piețele agroalimentare au fost disponibilizate spații distincte pentru comercializarea de fructe și legume autohtone”, se menționează în comunicatul citat.

Ministerul Agriculturii anunță continuarea acțiunilor de control și în piețele mai mici din Capitală ”până la instaurarea unui climat adecvat pentru ca producătorii agricoli să-și poată comercializa produsele proprii, iar consumatorii să beneficieze de calitățile oferite de produsele autohtone”.