MAE: Acuzele lui Ulianov privind scutul antirachetă, care ar încălca Tratatul INF, sunt nefondate

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează într-un comunicat de presă că declarația directorului Departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul MAE rus, Mihail Ulianov, nu aduce elemente de noutate, iar acuzele de încălcare a Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Deveselu sunt nefondate.

13 oct. 2015, 07:47
MAE: Acuzele lui Ulianov privind scutul antirachetă, care ar încălca Tratatul INF, sunt nefondate

Sursa citată amintește că pozițiile părții române, a celei americane și a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federației Ruse, cât și publicului larg, cu diverse ocazii.

CITEŞTE ŞI: MAE rus: Politica SUA privind apărarea antirachetă, OBSTACOL MAJOR în calea dezarmării nucleare

„Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene”, adaugă comunicatul menționat.

MAE reiterează că interceptorii sistemului antirachetă sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.

„Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și al interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA și, deci, și baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale.

Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română și de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic”, subliniază MAE.

Rusia a cerut guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din țara noastră, după cum a relatat luni seara agenția de presă Interfax.

Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă „o provocare serioasă pentru securitatea internațională”.

Diplomatul rus a menționat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o ‘încălcare serioasă’ a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică.

În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA și României să ‘conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu’.