Managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa, arestat pentru că a primit 85.000 de euro mită

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost arestat preventiv, joi, de Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a primit peste 85.000 de euro de la reprezentanţii unei firme care avea contracte de servicii IT cu unitatea medicală, banii fiind daţi în baza unor contracte de ”consultanţă” încheiate de acea societate cu două companii offshore ale lui Căpăţînă.

19 mai 2016, 13:20
Managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa, arestat pentru că a primit 85.000 de euro mită

Dănuţ Căpăţînă a fost reţinut miercuri de procurorii DNA, care au cerut joi instanţei arestarea lui preventivă pentru luare de mită, în formă continuată.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureştri a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dănuţ Căpăţînă.

Potrivit news.ro, managerul SJU Constanţa rămâne în continuare încarcerat, dar poate contesta decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care va dispune definitiv dacă va sta în arest 30 de zile, va fi plasat în arest la domiciliu sau cercetat sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de Dănuţ Căpăţînă, şi o societate comercială au fost încheiate un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând în oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau să fie prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro, fără TVA, respectiv aproximativ 139.200 euro, fără TVA, pe an.

În acelaşi context, mai precizează DNA, pentru „buna derulare” a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, Dănuţ Căpăţînă a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză) iniţial suma de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro.

Plăţile s-au făcut, la indicaţia lui Căpăţînă, în baza unor contracte de „consultanţă” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.

Astfel, în perioada 2012 – august 2015, Dănuţ Căpăţînă a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro, la care se adaugă 8.000 de euro primiţi cash.

„În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro pe lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior”, mai arată procurorii.

Miercuri, Căpăţînă a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 de euro.

Într-un alt dosar, în noiembrie 2014, Dănuţ Căpăţână a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Dănuţ Căpăţână este manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din 2009. În această perioadă, el s-a aflat în mijlocul unor scandaluri privind condiţiile din spital şi decizii legate de secţii ale unităţii medicale.