Mănâncă sănătos! Iată cum poţi să îţi faci brânză topită în casă

Sortimentele de brânză topită din comerţ conţin aditivi care sunt periculoşi pentru sănătate. Iată cu ce variante sănătoase le poţi înlocui.

16 ian. 2014, 20:27
Mănâncă sănătos! Iată cum poţi să îţi faci brânză topită în casă

Potrivit unui studiu al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), 61 de sortimente de brânză topită din România conţin E-uri. Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potenţate de cantitatea şi regularitatea cu care obişnuim să consumăm aceste produse alimentare, scrie eva.ro.

Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării E-urilor periculoase se numără: cancerul, alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

Citeşte şi Pâine SĂNĂTOASĂ pentru români. Autorităţile interzic folosirea E-urilor

Iată o reţetă simplă de brânză topită făcută în casă cu care poţi înlocui sortimentele nesănătoase din comerţ:

Ingrediente

1 kilogram de brânză de vaci
1-2 linguriţe cu bicarbonat de sodiu
1/4 pachet de unt
puţină sare de mare.

Brânza de vaci se lasă la scurs într-o strecurătoare şi se apasă bine ca să iasă tot zerul. Apoi se amestecă cu sarea si bicarbonatul. Se topeşte la aburi împreună cu untul, timp de 15-20 de minute, amestecând în continuu. Când devine o compoziţie cremoasă se ia de pe foc şi se toarnă în caserole pe care le laşi la rece. Se păstrează la frigider în caserole închise. Rezistă foarte bine câteva săptămâni.

Citeşte şi REŢETA ZILEI: Ştrudel cu brânză dulce