Mare grijă la masa de Paşte. Mieii sub 10 kilograme sunt PERICULOŞI pentru sănătate

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, profesor nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, sfătuieşte oamenii să aibă grijă atunci când cumpără carnea de miel pentru masa de Paşte. Profesorul spune că nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10 kilograme pentru că acesta conţine mult colagen şi este greu de digerat. 

15 apr. 2014, 06:48

„Dacă luam un un miel mai mic de 10 kilograme putem avea probleme de sănătate. Mieii mici au un conţinut ridicat de oxipurine care ne încarcă metabolismul. Din această cauză putem face atac de gută.  În plus, după ce că mâncăm toate acele mâncăruri grele de digerate, acesta este şi mai greu de digerat şi putem face indigestie. O colică biliară sau o colică intestinală te duce la spital. Un miel mic creează mai multe toxine în corp. În plus, nu are aroma mielului mare”, a declarat pentru RomaniaTV.net dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Mai mult, profesorul spune că din punct de vedere economic, un miel de 5, 6 kilograme nu este deloc spornic. El conţine foarte multă apă şi într-un final va rămâne cu foarte puţină carne. „Cu cât mielul este mai mic are apă mai multă. După ce l-ai scos de la cuptor nu mai rămâi cu nimic. Recomandat este că dacă nu putem cumpăra un miel de 14, 15 kg, să luam măcar o bucată. Un miel mai mare este din toate punctele de vedere avantajos, inclusiv din punct de vedere nutriţional şi gustativ”, completează doctorul Menci.

Vezi şi: Paşte 2014: Renunţă la chimicale! Vopseşte ouăle în mod natural

De asemenea, cei care au ţinut post trebuie să fie foarte atenţi la masa de Paşte.

„Cei care au ţinut post trebuie să fie foarte atenţi şi trebuie să-şi împartă masa în reprize. În niciun caz să nu-şi înceapă masa de la 12 noaptea. Şi tradiţia spune că ne ducem la biserică şi apoi mâncăm a doua zi. Recomand să se facă pauze mari între felurile de mâncare. Nu trebuie să se mănânce de-a valma miel, apoi drob şi mai ştiu eu ce. În plus, carnea asta grasă stropită cu alcool poate duce la pancreatită sau la pancreatită acută. Sunt foarte grave. Sunt urgenţe medicale şi trebuie să te duci la spital că altfel mori. Nu este recomandat să nu se fumeze în timpul mesei”, a mai explicat profesorul.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

Vezi: REŢETĂ DE PAŞTE: Drob de miel cu legume