Marele CUTREMUR este aproape. Ce trebuie să faci pentru a rămâne în viaţă

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a început o campanie puternică de informare în caz de cutremur.

28 ian. 2015, 07:20
Marele CUTREMUR este aproape. Ce trebuie să faci pentru a rămâne în viaţă

Iată ce ne învaţă să facem:

Un cutremur mare ne va lovi din Vrancea. Acest lucru îl ştiu sigur specialiştii. Ce nu pot prognoza ei este data la care se va întâmpla şi nici cât de periculos va fi. Pentru ca un seism de proporţiile celui din 1977, care a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, să nu ne prindă nepregătiţi, IGSU a lansat campania „Nu tremur la cutremur”.

Sunt 7 filmuleţe animate, care rulează la televizuni, dar şi pe site-ul nutremurlacutremur.ro, prin care sunteţi informaţi ce trebuie să faceţi înainte de seism, dar şi atunci când pământul începe să se clatine.

Reprezentanţii IGSU vă sfătuiesc să:

-fixaţi mobilierul care se poate deplasa în timpul unei mişcări seismice de un perete sau un alt element de construcţie solid;
-amplasaţi obiectele grele în partea de jos a încăperilor;
-stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie;
-asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, fluier, briceag, aparat radio portabil, acumulatori, pătură groasă, obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, săpun, soluţie dezinfectantă), medicamente, dar şi pentru boli cronice, mască de praf.

Acasă

Dacă vă aflaţi acasă, trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Totodată, este obligatoriu să vă îndepărtaţi de ferestre, pereţii exteriori sau de obiecte care vă pot vătăma şi să închideţi sursele de foc. Nu părăsiţi locuinţa, nu fugiţi pe scări şi nu folosiţi liftul!

La serviciu

Imediat trebuie să vă îndepărtaţi de ferestre, pereţii exteriori sau obiecte grele, gen calculator, televizor, tablouri, ceasuri. Protejaţi-vă sub un birou solid, sub o grindă de rezistenţă sau sub tocul uşii. Personalul tehnic va proceda conform procedurilor stabilite. Nu părăsiţi încăperea, nu fugiţi pe scări, nu folosiţi liftul!

La şcoală

Elevii trebuie să se îndepărteze de geamuri, pereţi, dulapuri şi să se adăpostească sub pupitre. Profesorul va deschide uşa clasei şi se va proteja lângă un perete interior de rezistenţă. Evacuarea din clădire se realizează coordonat, copiii vor ieşi unul în spatele celuilalt, cu rucsacul deasupra capului. Asta se va întâmpla după terminarea seismului şi verificarea căilor de evacuare.

Într-un magazin

Dacă vă aflaţi într-un supermarket, la mall, protejaţi-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Staţi departe de ferestre, rafturi cu mărfuri sau alte obiecte care vă pot răni. Nu fugiţi pe scări! Evacuarea din clădire se va face după cutremur pe la uşile speciale. Aceleaşi lucruri se recomandă şi dacă vă aflaţi în autobuz, tramvai sau metrou.

Pe stradă

În cazul în care cutremurul vă prinde pe stradă , îndepărtaţiă-vă pe cât posibil de clădiri, stâlpi şi cablurile de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot răni.

Cum procedaţi după seism

În primul rând, trebuie să verificaţi locuinţa, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, dacă se simte miros de gaze, se recomandă deschiderea ferestrelor şi închiderea robinetelor de alimentare şi evitarea blocării reţelei telefonice. Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi telefonul doar pentru a anunţa serviciile de urgenţă. Dacă vă aflaţi pe stradă, liniştiţi persoanele din jur, verificaţi dacă sunt rănite şi acordaţi-le primul ajutor.